Google иска публично да засрами сайтовете без HTTPS

Уеб браузърът Chrome ще информира при влизане в сайт с по-стария стандарт HTTP

Google иска публично да засрами сайтовете без HTTPS

Снимка: Pixabay

Ако ползвате Google Chrome за сърфиране в интернет, то вероятно много скоро ще започнете да виждате предупреждения за това как някои от любимите ви сайтове са „несигурни“, пише Mashable. Причината се крие в новата версия на браузъра – Chrome 68, която ще е безкомпромисна към уеб страниците, които не използват HTTPS протокола. 

Софтуерна актуализация в новия Chrome ще маркира всички сайтове, използващи HTTP като „несигурни“. Информацията за това ще е видима в горната адресна лента на браузъра. 

Google направи съобщението за нововъведението в блога си чрез публикация със заглавие „Постижение за сигурността на Chrome“. С този си ход Google на практика подлага на публичен срам всички сайтове, които все още не използват HTTPS. 

HTTPS е по-новият протокол за пренос на хипертекст в компютърната мрежа и представлява техническо надграждане на по-стария HTTP, правейки го по-сигурен. Той кодира обмена на данни между браузъра и уебсайта, който потребителят посещава. 

Ако интернет страницата все още използва HTTP, информацията е далеч по-уязвима и хакерите могат да прихванат всички лични данни, минаващи през нея. Така например те могат да инжектират вируси или да злоупотребят с персоналната информация на човек. 

HTTP сайтовете обаче не са непременно опасни. Потребителите просто трябва да са по-внимателни за това какви данни въвеждат в тези страници. 

Google отдавна настоява HTTPS да стане стандарт. През 2014 г. гигантът обяви, че наличието на новия протокол ще играе важна роля в класирането на сайтовете в търсачката му. През 2016 г. започна да слага етикет „несигурен“ на сайтовете с HTTP, които задължават потребителите да се логват в тях. 

Не само Chrome обаче взема мерки срещу сайтовете със стар протокол. Миналата година Firefox също започна да уведомява потребителите, че влизат в такива страници и че връзката в тях не е сигурна. 

Тези два уеб браузъра заедно имат около 73% пазарен дял. А настояването за използване на HTTPS цели да направи интернет поне малко по-сигурен. 
Коментари: 0