Google потвърди, че външни хора могат да четат имейлите в Gmail

Самите потребители са дали разрешение за това

Google потвърди, че външни хора могат да четат имейлите в Gmail
Google потвърди, че частните имейли, изпратени и получени от потребители на Gmail, понякога могат да бъдат прочетени от програмисти на приложения на трети страни, а не само от машини.

Хората, които са свързвали приложения на трети страни с профилите си, може да са дали неволно позволение на човешкия персонал да чете съобщенията им, съобщава Wall Street Journal, като пред изданието източник нарича информацията "обща практика" и "мръсна тайна".

Google посочи, че практиката не е в противоречие с нейната политика.

Експерт по сигурността заяви, че е "изненадващо", че Google е разрешила подобна практика, пише Би Би Си.

Gmail е най-популярната услуга за електронна поща в света с 1,4 милиарда потребители.

Google позволява на хората да свързват профила си с инструменти за управление на имейл на трети страни или услуги като планиране на пътувания и сравнения на цените.

Когато свързвате профил с външна услуга, от хората се изисква да дават определени разрешения - които често включват възможността за "четене, изпращане, изтриване и управление на имейла ви".

Според Wall Street Journal това разрешение понякога позволява на служителите на трети страни да четат имейли на потребителите.

Без разрешение

Съобщенията обикновено се обработват от компютърни алгоритми, но вестникът разговаря с няколко компании, чиито служителите са прочели "хиляди" имейл съобщения.

От Edison Software казват пред изданието, че са прегледали имейлите на стотици потребители, за да изградят нова софтуерна функция.

Друга фирма - eDataSource Inc - обяви, че инженерите й са преглеждали преди това имейли, за да подобрят своите алгоритми.

Компаниите заявиха, че не са поискали от потребителите специално разрешение да четат съобщенията им в Gmail, тъй като практиката е обхваната от потребителските им споразумения.

Google заяви, че само фирми, които са били проверени, биха могли да получат достъп до съобщения, и само ако потребителите "изрично са дали разрешение за достъп до имейл".

От компанията посочват пред BBC, че потребителите на Gmail могат да посетят страницата за проверка на сигурността, за да видят приложенията, които са свързали с профила си, и да оттеглят всички, с които вече не искат да споделят данни.
Коментари: 0