Google пусна версията на iMessage за Android - наречена Chat

Засега в Обединеното кралство и Франция

Google пусна версията на iMessage за Android - наречена Chat
Google най-накрая представи своята версия на iMessage за Android. Стартирайки от Обединеното кралство и Франция по-късно този месец, хората с Android телефони ще могат да ползват новата услуга за текстови съобщения, която Google нарича Chat.

Chat е по-лесен начин за въвеждане на текст в Android. Подобно на iMessage, той показва кога съобщението е прочетено и кога хората пишат.

Chat също така позволява на хората да изпращат текстове чрез Wi-Fi, така че да могат да запазват своите клетъчни данни. И им позволява да изпращат изображения и видеоклипове с по-висока резолюция. 

Подобно на iMessage, потребителите могат да изберат да се включат в услугата или да я деактивират, ако не я искат.

„Доволни сме от този прогрес, нашата цел е безпроблемно да предоставим на всеки Android потребител по целия свят съвременен опит в съобщенията, независимо от тяхното устройство или носител,” каза директорът на Google по продуктите Саназ Ахари.

Google заяви пред CNN Business, че ще разгърне услугата и до други страни тази година, но не уточни подробности.

От години Android версията на iMessage, базирана на безжичен стандарт, наречен Rich Communication Services (RCS), изглеждаше като мечта. RCS трябваше да замени SMS-ите. Но въпреки че е създадена през 2007 г., тази услуга не се появи повече от десетилетие.

Миналата година Google заяви, че работи с оператори и със Samsung, за да създаде протокола, работещ с Android, независимо от това дали операторите го поддържат. Chat ще съществува в Съобщения в Android и в Съобщения на Samsung.

За разлика от iMessage, WhatsApp и Signal, RCS не предлага криптиране от край до край. Google все още може технически да вижда съобщенията, тъй като те пристигат на нейните сървъри и може да им бъде напомнено да ги предадат на правоохранителните органи, при нужда. Това може да е проблем за потребителите на Android и защитниците на сигурността.
Коментари: 0