Google тества олекотена версия на търсачката си – Search Lite

Целта на компанията е да достигне до потребителите в региони с лоша интернет свързаност

Google тества олекотена версия на търсачката си – Search Lite
Google тества олекотена версия на своята мобилна търсачка, чиято цел е да бъде внедрена в региони с лоша или бавна интернет връзка. В момента апликацията е достъпна единствено в PlayStore в Индонезия, пише The Verge. 

Функциите в новата Search Lite версия са почти същите като тези в съществуващата платформа за търсене на Google. Потребителите имат възможност да извършват търсения както писмено, така и чрез глас. Налице са също функции за превод, секция "Новини", както и локална информация за времето или бизнесите например. 

Олекотената версия на приложението има съвсем различен дизайн. При стартирането ѝ се вижда  мрежа от иконки, всяка от които на различна тема – новини, изображения, топ сайтове, време и т.н. Съществената разлика обаче се крие в това как и кога приложението използва данни, като практически то е разработено да консумира по-малко ресурси. Целта му е да даде възможност на хората, живеещи по места с лоша свързаност да могат да извършват същите дейности, както и потребителите с бърз и свободно достъпен интернет. 

Този ход напомня на предишен такъв на компанията, която преди време пусна YouTube Go – олекотен вариант на видео платформата, който първоначално стартира в Индия през миналата година, а през тази пролет бе разпространен и до други региони. По време на I / O конференцията на разработчиците си компанията лансира и идеята си за олекотена версия на операционната система Android – Android Go. 

Всичко това е част от усилията на Google да достигне до максимално много потребители и да добави следващата едномилиардна порция към услугите си. Подобна политика изповядват и други играчи в сферата на социалните мрежи като Facebook, LinkedIn, Twitter. 

Коментари: 0