Google Ventures с първа инвестиция в Европа

Шведското студио Resolution Games, което прави игри с добавена реалност, набра 6 млн. долара

Google Ventures с първа инвестиция в Европа
192 ~ 1 мин. четене

Шведското гейминг студио Resolution Games набра 6 млн. долара (около 5,2 млн. евро) в рунд финансиране с участието на Google Ventures, съобщава сайтът Tech.eu, цитиран от „Бизнесинсайдър”. Това е първият случай, когато фондът на Google инвестира в европейска компания извън Великобритания.

Базираната в Стокхолм фирма (на снимката е екипът), специализирана в игри с виртуална реалност, е направила версия на популярния пъзел Solitaire и риболовна игра с виртуална реалност. Компанията планира да използва финансирането, за да увеличи развойните си екипи и да може да работи едновременно по няколко игри.

Съоснователят и изпълнителен директор на Resolution Games Томи Палм е работил за разработчика на игри King и на него се дължи част от големия успех на добилата популярност и във Фейсбук игра Candy Crush Saga. Палм напуска  King миналата година и създава своята собствена компания през май, а в момента тя има 10 служители.

Оперативният директор Манс Улерстам също е пионер в мобилните игри. Докато работи за Picofun, той създава Lifestylers, първата мобилна игра в света, достигнала милион потребители.

В кръга за набиране на инвестиции са участвали също фондовете Creandum, Bonnier Growth Media, Partech Ventures и Initial Capital.

Според по-ранно изказване на Палм, цитирано VentureBeat, шведската Resolution Games не е търсела финасиране, преди от Google Ventures да се свържат с компанията. Той е получил запитване от един от партньорите в Google Ventures Джо Краус, който бил впечатлен от постиженията му във виртуалната реалност. Интересното в случая е, че Краус е член на щатския екип на Google Ventures, а не на Google Ventures Europe.
Подкрепи Economic.bg