Горанов: Възможни са промени в бюджета, които да струват скъпо на държавата

Според финансовият министър БСп вече са дали заявки за отпадане на плоския данък

Горанов: Възможни са промени в бюджета, които да струват скъпо на държавата
384 ~ 1 мин. четене
Възможно е между четенията на бюджета да бъдат допуснати популистки решения, които да струват скъпо. Това мнение изрази финансовият министър Владислав Горанов в ефира на Нова телевизия във връзка с решението на правителството да остави Законопроекта за държавния бюджет парламента, въпреки че е имало намерения той да бъде изтеглен.

Според Горанов вече има настроения от страна на БСП да вдигнат минималната пенсия до прага на бедността, което според него би струвало 1.5 млрд. лв. „Могат да бъдат вмъкнати подобни неща, които да поставят публичните финанси под риск“, каза финансовият министър.

„Моят проблем е, дали да оставим бюджета и да се стигне до промяна на данъчната система, какъвто риск има, или да премахнем този инструмент, за да няма популистки упражнения върху него“, каза още той.
„Вчера е постъпило предложение от БСП за отпадане на плоския данък“, заяви Горанов.

Въпреки тези страхове ГЕРБ решиха да оставят бюджета в парламента и той да продължи законодателния си път, като досега е минал на първо четене в бюджетна комисия. Горанов обясни това решение с желанието все пак да има приета нова финансова рамка до края на годината.

Относно подадената оставка Горанов смята, че при този резултат е била неизбежна. „Резултатите са красноречиви. Нямаме право повече да претендираме, че можем да управляваме като водеща сила“, обясни Горанов.

Индикациите, от гледна точка на социологията и отношението на хората, не показваше такава диспропорция в резултатите. Трябва да сме доста смирени и няма на кого да се сърдим, осен на себе си“, добави министърът.
Подкрепи Economic.bg