Готови ли сме за 5G ерата?

Три стъпки, с които да синхронизирате бизнеса си с 5G

Готови ли сме за 5G ерата?

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

5G мрежите, които вече имат свой първи аналог и в България, се очаква да стимулират развитието на икономиката, помагайки ѝ да стане по-високотехнологична и интелигентна. Ръка за ръка с обещанието за подем обаче трябва да върви и желанието на самия бизнес да влезе в синхрон с новостите. За целта той трябва още сега да помисли как да синхронизира операциите си, така че да крачи редом с иновациите. 

Защо 5G има значение?

Технологиите от пето поколение обещават по-добра стабилност на мрежата, по-бърза скорост на трафик, по-ниска латентност, възможност за свързване на много повече устройства наведнъж и операции с още повече данни. Експерти от индустрията прогнозират, че след разгръщането на пълния капацитет на 5G мрежите данните ще достигат до нас от 10 до 20 пъти по-бързо в сравнение с 4G.

Мобилните мрежи може да не изглеждат толкова вълнуващи, колкото други технологични иновации, като AI, роботика и самоуправляващи се автомобили, но те са е гръбнакът за всички тях и за нашето онлайн общество като цяло. Днешните приложения, устройства и облачните изчисления, които ги захранват, генерират постоянен поток от данни в реално време. Нищо от това не би било възможно без безжична технология.

5G мрежите ще могат да се справят с по-голям брой свързани устройства в една и съща зона. Ако трябва да бъдем точни, с около 1 милион устройства на квадратен километър. За сравнение, в момента 4G мрежите се справят с около 100 000. Друго предимство е, че 5G базовите станции са значително по-малки от предишните поколения – всъщност те са с размерите на мини хладилник, което означава, че  могат да бъдат поставени на места, на които никога преди не биха работили. Освен всички тези предимства, 5G има потенциала да разгърне неподозирани иновативни възможности пред човечеството.

3 начина, по които бизнесът да се подготви за 5G

Заради бързината и обхвата си мобилните 5G мрежи са пълноценен заместител на фиксираните кабелни такива, което може да позволи на компаниите да работят на недостъпни допреди това места.

Ясно е, че 5G ще бъде от полза за бизнеса по много начини. За да се възползва от тези предимства обаче, той ще трябва да се синхронизира. Ето как: 

1. Създаване на стратегия

В основата на добрите решения стои правилната стартегия. 5G ще повлияе върху по-добрата и бърза връзка с вашите клиенти, затова подсигурете каналите за комуникация. Бюджетирайте необходимите инвестиции. Направете проучване за услугите, процесите или продуктите, които може да са необходими да бъдат внедрени. В стратегията добавете и планиране на новата вълна на автоматизация и AI, за която 5G дава възможност.

2. Помислете за IT системи и сигурност

Повечето организации ще трябва да „ремонтират” своите IT системи. Локалната инфраструктура ще трябва бързо да мащабира способността си да комуникира с безжични или отдалечени устройства, ако иска да се възползва от всички предимства, които ще й даде новият вид мрежа. И тъй като данните ще растат с ускорени темпове, ще трябва да помислите как вашите системи ще се справят с увеличаването на обема информация. С растежа на данните трябва да се помисли и за сигурността, която не трябва да се пренебрегва.

3. Образовайте персонала

Възможностите, които 5G носи, трябва да бъдат разбрани на всяко ниво на организацията – от ръководния екип до служителите на първа линия. Персоналът трябва да разбере какво е 5G, как може да поддържа бизнес целите и как да подобри сътрудничеството и комуникацията.

Коментари: 0