Докъде пътуват българите по време на криза

Средната цена на самолетен билет в лятото на COVID-19 е намаляла с едва 2% на годишна база

Докъде пътуват българите по време на криза

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Кризата с COVID-19 превърна летищата в призрачни градове, но в минутата, в която границите се отвориха, българите бяха едни от първите, завърнали се на терминала.

Esky проведе проучване, с което проследява кои са най-посещаваните държави и градове от сънародниците ни за периода юни-август 2020 г., с кои авиокомпании предпочитат да летят и какви са цените на предлаганите билети. Изследването представя информация и за предпочитаните начини за пътуване.

Заради страха от отмяна на международен полет не малко българи предпочетоха вътрешните линии – близо 10% от резервациите за анализирания период са по маршрута София-Варна-София.

Полетите до Европа бяха до голяма степен ограничени, но сред най-популярните страни са Великобритания, Германия, Нидерландия, Испания, Франция, Австрия, Гърция и Италия. Що се отнася до най-популярните градове, топ 5 включва Лондон, Франкфурт, Айндховен, Мюнхен и Берлин.

Интересното е, че средният престой на българите в чужбина е около 15 дни.

След отварянето на вътрешните граници на Европейския съюз авиокомпаниите избраха стратегия за понижаване на цените, за да насърчат хората да пътуват. Предубежденията относно безопасността на пътуването със самолет в условията на COVID-19 бяха друго голямо предизвикателство пред тях. 

Според Esky в периода юни-август 2020 г. средната цена на самолетен билет е намаляла с 2% на годишна база и е около 160 евро. Най-евтиният за тези итри месеца е бил на стойност от 16 евро, като тук се запазват нивата от миналата година. Най-скъпият – 2211 евро, като това е увеличение с 25% в сравнение със същия период на 2019 г.

Евтините цени са характерни главно при закупуване на самолетни билети от нискобюджетни авиокомпании, които са доста популярни на българския пазар и са привлекли интереса на над 50% от хората. На свой ред националният превозвач България Ер се нарежда на 2-ро място сред най-популярните авиокомпании, избрани от българите, с дял от близо 30%. Lufthansa, Aegean Airlines, LOT и Austrian Airlines са следващите в тази своеобразна класация.

След премахването на ограниченията българите най-често пътуват сами в чужбина – на тази група се дължат повече от 72% от резервациите през анализирания период. 10% се отнасят до пътувания на двойки без деца и също близо 10% е делът на семействата с едно или две деца.

Коментари: 0