Готвят втора газова връзка с Гърция

Правителството преговаря за терминал за втечнен газ близо до границата

Готвят втора газова връзка с Гърция

България планира втора газова връзка с Гърция. Страната ни преговаря за изграждане на терминал за доставка на втечнен газ близо до южната ни граница. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Само една газова връзка, която да докарва газ от Каспийския регион, по наши виждания е недостатъчна. Искаме спектърът от възможности за доставка на газ да е още по-широк и водим разговори с гръцката страна за терминал за втечнен газ, LNG терминал на гръцка територия, максимално близо до българската граница. Дори сме готови да участваме да като съдружници. Така ще имаме поне 2 независими източника - каспийски газ и втечнен газ“, посочи Дончев.

 „Зад сложната дума „диверсификация“ стои следното – да имаме поне 3 независими енергийни източника на газ, което означава да няма повече кризисни ситуации като през 2009 г., да няма достатъчно газ в тръбите, което поставя под риск и икономиката, и хората. Когато имаме повече източници на газ, това е вид гаранция за по-добра цена. В газовия сектор инвестициите са големи, тежки, скъпи, бавни и освен от икономическата логика се влияят от политическите емоции“, обясни вицепремиерът.

Той коментира и газопровода ТАП или Трансадриатическия газопровод, чието начало беше дадено в Солун само преди 2 дни. По думите му, това не е газова връзка, която е абстрактна или съседна за България, защото ние имаме прякото намерение да се включим в нея чрез интерконектора с Гърция.

„Нещата се движат с много бърза скорост и въпрос на месеци е да стартира реалното изграждане“, отбеляза Дончев.

„Нека не забравяме и  Трансбалканския газопровод, който е с капацитет над 23 млрд. куб. м., който при всички случаи ще продължи да се използва през следващите години и то не само за снабдяване на България, но и за транзит, което е важна стратегическа роля на страната. И да не забравяме това, което тече като вид алтернатива, не искам да кажа продължение на спрения „Южен поток“, варианта за прокарване на руска тръба през Черно море“, посочи вицепремиерът.

По думите му, страната ни се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите. „При наличие на толкова различни източници на газ с достатъчни обеми имаме всички основания да разчитаме и да смятаме, че в България може да бъде изграден газоразпределителен център или т. нар. хъб“, отбеляза Дончев.

Коментари: 0