Градът с най-много фенове на стари автомобили Mercedes

Жителите му планират да влязат в книгата с рекордите на Гинес

Градът с най-много фенове на стари автомобили Mercedes

Снимка: Pixabay

Знаете ли кой е градът, в който повече от половината регистрирани автомобили са с марката Mercedes? Интересен факт е, че той не се намира в Германия, нито в друга държава от Западна Европа.

Над половината от регистрираните автомобили (над 8 хил. коли) в хърватския град Имотски са с марката Mercedes. Градчето се намира в близост до границата с Босна и Херцеговина, а жителите му планират да влязат в книгата с рекордите на Гинес и да издигнат паметник на немския автомобил, пише automedia.bg.

Популярността на колите с марка Mercedes-Benz се обяснява с факта, че голяма част от жителите на Имотски редовно пътували до Германия да работят и изхранват семействата си. Сред местните се считало за особено престижно ако се приберат у дома с автомобил на немския производител.

Някои от жителите на Имотски притежават коли на Mercedes-Benz, произведени през 60-те и 70-те години на миналия век, които са в отлично състояние.

Най-популярният модел сред местните жители е Mercedes-Benz W115, произведен в периода 1968-1976 г. Идеята за изграждане на паметник е именно на този модел. Според данни на вестник Dnevnik.hr. строителството му е започнало, като цената на паметника е 60 хил. евро. Половината средства вече са събрани от доброволни дарения. 
Коментари: 0