Градчето, което иска да е следващата „Силициева долина“

Търсят се именити компании, които да му помогнат да пристъпи с още една крачка напред към визията си за 68 млрд. долара

Градчето, което иска да е следващата „Силициева долина“

Снимка: Springfield City Group

3176 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Пътувайки по слънчевите брегове на австралийския Голд Коуст, на 25 километра извън Бризбейн ще откриете Грейтър Спрингфийлд – един по-различен град, за който може би никога не сте чували нищо. И нищо чудно, защото той все още няма и 30 години история зад себе си, което обаче не отнема от амбицията на управа му да го превърне в следващата „Силициева долина“.

Светът е научил много от Силициевата долина. Казахме си: Тя е на 85 години, нека построим нова версия“, коментира основателят Springfield City Group (SCG) Маха Синатхамби пред CNBC.

Австралийският бизнесмен е мозъкът зад Грейтър Спрингфийлд, единственият частно построен град в страната и първият планиран град от създаването на столицата Канабера преди повече от век. Подобно на Силициевата долина, той решава да създаде модерен бизнес център, фокусиран върху технологии, образование и здравеопазване.

Сега се търсят именити компании, които да помогнат за осъществяването на следващия етап от визията за проекта, оценява на обща стойност от 68 млрд. долара.

Опитваме се да привлечем световните „Microsoft“-и и „Google“-и“, каза Синатхамби, отбелязвайки, че в момента групата води дискусии с мултинационална технологична компания.

Иновационен център за Азиатско-Тихоокеанския регион

Разработен върху парцел от 7000 акра земя, закупен за 6.1 милиона долара, Грейтър Спрингфийлд е десетата най-голяма планирана общност в света. Той вече е жив и дишащ град, много различен от горската местност, придобита от Синатхамби през 1992 г.

Днес там живеят около 46 000 жители. Има 11 училища, национален университетски кампус, болница и железопътна линия, свързваща го със съседния Бризбейн. Според Синатхамби към момента градът е завършен на около 25%, след като получи 15 милиарда долара частно и държавно финансиране.

Необходими са обаче повече бизнеси, за да се превърне в истински иновационен център в Азиатско-Тихоокеанския регион, както и да постигне целите си да утрои населението и да създаде 52 000 нови работни места до 2030 г. Към днешна по проекта са разкрити 20 000 работни места пряко и косвено, сочат данните на SCG.

Идеята на Синатхамби е да се привлекат големи и уважавани компании, които разполагат с талант и желание да печелят много. Стръвта, както казва той, е местоположението на града, намиращ се насред зелено поле, което, подобно на Силициевата долина, предлага на компаниите пространство за експерименти. С други думи, това означава, че там има специално изградени съоръжения и лаборатории, в които големи компании и по-малки стартиращи фирми могат да случват иновации.

Компанията за комунални услуги Engie SA, която тества води, през 2018 г. подписа 50-годишен стратегически съюз, за да направи Грейтър Спрингфийлд първия град с нулево енергийно потребление в Австралия. Така самата тя ще може да валидира своите зелени идеи и способности за развитието им. Целта е до 2038 г. Engie да направи така, че градът да генерира повече енергия, отколкото консумира, фокусирайки се върху пет ключови стълба: градоустройство, мобилност, сгради, енергия и технологии.

Увеличаването на инфраструктурата на електрическите превозни средства, приоритизирането на обществения транспорт, изграждането на екологично чисти сгради, въвеждането на слънчеви панели на всички налични покриви и запазването на 30% от землището на региона за открити зелени площи са сред различните методи, които ще бъдат използвани за постигане на тази визия.

По-рано този месец стартиращата компания Lavo избра Грейтър Спрингфийлд за производствен център за своя „първи в света“ 30-годишен комплект водородни батерии, за който се твърди, че може да захранва жилище в продължение на два дни с едно зареждане.

Работна сила, базирана на знания

Новите бизнес операции ще бъдат разположени в така наречения район за знания в Грейтър Спрингфийлд. Става дума за основния център за заетост в града, където се очаква да бъдат привлечени служители с умения, свързани с основните стълбове технологии, образование и здравеопазване.

Тъй нареченият Здравен град, участък от 128 акра, разработен съвместно с Harvard Medical International, ще предоставя най-добрите здравни грижи. Там трябва да се създадат и хиляди медицински работни места, каза Синатхамби. Междувременно разширяващата се образователна мрежа, включваща два нови университета, ще възпита новото поколение професионалисти, каза още той.

По думите на Синатхамби този град на знанието ще е

подарък не само за Австралия, но може би и за света.“

Времето, в което живеем обаче, донесе нови предизвикателства пред идеята за Грейтър Спрингфийлд. Пандемията накара много хора да преосмислят привлекателността на големите бизнес центрове, като според някои оценки до 53% от американските технически и медийни служители вече са напуснали или планират да оставят зад себе си нарастващите разходи за живот в големите центрове.

Синатхамби все пак е уверен, че визията му за бъдещия град на Австралия ще просъществува, а може би дори ще предостави план за развитие на други. С фокуса си върху нововъзникващите индустрии, Грейтър Спрингфийлд изглежда е преодолял пандемията по-добре от някои места, регистрирайки безработица от 3.9% в сравнение с 5.9% в Куинсленд.

„Сега искам да дойдат партньори, които са ангажирани с тази визия“, коментира Синатхамби, който продължава да вярва и работи за изграждането на тази нова общност.

Коментари: 0