Huawei се фокусира в сфера, която е извън контрола на САЩ

Американските санкции потопиха резултатите на компанията в някои бизнес сегменти

Huawei се фокусира в сфера, която е извън контрола на САЩ

Снимка: БТА

1876 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Основателят на китайския технологичен гигант Huawei Technologies Рен Джънфей призова служителите да „се осмелят да водят света“ в областта на софтуера. Именно в тази област се преориентира компанията в желанието си да се еманципира от хардуерните операции, осакатени от санкциите на САЩ.

Във вътрешна бележка, видяна от Reuters, Рен посочва, че Huawei се фокусира върху софтуера, защото бъдещото развитие в тази област е по същество

извън контрола на САЩ и ще имаме по-голяма независимост.“

Huawei попадна в „черния“ списък на САЩ през 2019 г., по времето на управлението на Доналд Тръмп. Присъствието в него забрани достъпа на компанията до технологиите на американските производители, включително такива от критично значение като операционната система Android на Google. Рестрикциите постепенно потопиха традиционния бизнес на Huawei, като от номер едно при смартфоните например (макар и за едно тримесечие) компанията накрая излезе от топ 5.

Като цяло проблемите провокираха китайския играч да търси нови хоризонти, включително да опита да проектира свои чипове и компоненти, с които да намали зависимостта си от външни доставчици. Тъй като за Huawei ще бъде трудно да произвежда усъвършенстван хардуер в краткосрочен план, компанията ще трябва да смени фокуса и да се съсредоточи върху изграждането на софтуерни екосистеми, като операционната система HarmonyOS, облачната AI система Mindspore и други IT продукти, се казва в бележката.

Коментари: 0