11 грандиозни инфраструктурни проекта, които ще променят Европа

Старият континент е подел супер амбициозни инфраструктурни инициативи

11 грандиозни инфраструктурни проекта, които ще променят Европа

Когато стане въпрос за грандиозни инфраструктурни проекти, обикновено се сещаме за Китай или Обединените арабски емирства с техните величествени небостъргачи, разнообразни съоръжения и модерен транспорт.  

Европа обаче също има с какво да се похвали по отношение на инфраструктурата – огромни железопътни проекти, които включват стотици километри подземни тунели и плаващи соларни паркове, които са почти незабележими с просто око.

Ето някои от най-големите инфраструктурни проекти в Европа:    

11. Бирмингам – Big City Plan 

Около 12.2 млрд. долара ще бъдат вложени през следващите 10 години, за да се промени напълно центърът на Бирмингам, вторият най-населен град във Великобритания. Площта му ще се увеличи с 25%, ще бъдат построени хиляди допълнителни жилища и създадени десетки хиляди нови работни места. Всичко това с идеята градът да се превърне в по-зелен, по-богат и по-привлекателен за жителите си.

10. Гигафабрика като на Tesla, но в Швеция 

Компания наречена Northvolt планира да построи в Швеция гигафабрика, подобна на тази на Tesla, която ще произвежда батерии за електрическите автомобили на компанията. Производствената мощност ще струва 4.2 млрд. долара и ще произвежда стотици хиляди литиево-йонни батерии.

9. Планът за градско обновяване на Турция 

Проектът за градско обновяване в Турция е 20-годишен план, чиято цел е да бъдат разрушени 7 млн. сгради в страната, а на тяхно място да бъдат изградени устойчиви на земетресения здания. Амбициозният план стартира през 2012 г., с прогнозни разходи от 400 млрд. долара.

8. Тунелът Готард в Швейцария 

След 17 години строителни дейности, тунелът Готард в Швейцария вече е факт. Със своите 57.1 км това е най-дългият и най-дълбок железопътен тунел в света. Съоръжението осигурява по-бърза връзка между Северна и Южна Европа и значително улеснява и скъсява пътуването през Алпите.

7. Плаващите подводни тунели в Норвегия 

Норвегия инвестира 25 млрд. долара в плаващи тунели, които съдържат двулентов скоростен път. Тунелите ще бъде напълно потопени в един от най-големите норвежки фиорди Сонефьорд – воден басейн с дълбочина над 1200 м и ширина над 900 м. Тунелите ще свързват 2 норвежки региона и ще са първите по рода си в света.

6. Московското сити 

Международният бизнес център в руската столица Москва, известен като „Московското сити“ е в процес на разработване от повече от 25 години, а в него са инвестирани 12 млрд. долара. Той е дом на много от най-високите сгради в Европа, но все още е построен едва наполовина.

5. Лондонският Crossrail 

Проектът Crossrail е огромно обновяване и разширяване на съществуващата система на Лондонското метро. Това е най-големият строителен проект в историята на Европа. Той включва 10 нови влакови линии и ще свързва 30 съществуващи метростанции със 117-километров релсов път и 42 км тунели. Проектът трябва да бъде напълно завършен през 2020 г.

4. Околовръстният тунел на Стокхолм 

Проектът за околовръстен път на Стокхолм има за цел да ограничи трафика в шведската столица. Идеята е да се построи 20 км подземен тунел, чрез който автомобилите да заобикалят града. Стойността на проекта е около 3.5 млрд. долара, очаква се да бъде завършен през 2025 г.

3. Железопътна връзка под Босфора 

Проектът Мармарей в Истанбул, Турция включва изграждането на подземна железопътна линия, която да свърже Европа и Азия при Босфора. По проекта се работи вече повече от 12 години.

2. Плаващата соларна електроцентрала във Великобритания 

Най-голямата плаваща слънчева електроцентрала заработи във Великобритания през март 2016 г. Тя е разположена в езеро близо до Лондон, съдържа 23 хил. слънчеви панела, които захранват пречиствателна станция, която осигурява чиста питейна вода за 10 млн. души в Англия.

1. Най-мощната вятърна електроцентрала 

London Array, която се намира до бреговете на Великобритания, е най-голямата вятърна електроцентрала в света по отношение на енергийната мощност. Нейните 175 турбини имат капацитет да произведат 630 мегавата енергия, която е достатъчна за захранването на повече от 300 хил. домакинства. Проектът е по средата, като вече са инвестирани около 2.3 млрд. долара.

Коментари: 0