Горски пожар наложи евакуацията на граждани край Атина

Затворена е една от основните магистрали към Пелопонес, както и движението на влаковете по маршрута

Горски пожар наложи евакуацията на граждани край Атина

Снимка: БТА

1572 ~ 1 мин. четене
Гръцките власти са призовали гражданите на крайбрежен регион, западно от столицата Атина, да изоставят домовете си и да се евакуират. Причината е разразяването на горски пожар, който пожарникарите не могат да обуздаят. Бедствието е довело до затварянето на една от най-натоварените гръцки магистрали и е одимило Атина.

Властите са изпратили пожарникари и специално оборудване от цяла Гърция, за да се справят с пожара в Кинера – малко курортно градче на около 54 км западно от столицата. Стихията бушува по маршрут, който десетки хиляди шофьори използват всеки ден, за да стигнат до Пелопонес.

Силните ветрове са образували огромни стени от пламъци, които се простират на 6 километра, според информация от местните власти, цитирана от Reuters. Основната магистрала Атина-Коринт, която една от двата пътя до полуостров Пелопонес, е затворена. Спряно е и движението на влаковете.

„Пожарът бушува нестихващо“, коментира Ставрос Фотиу, зам.-кметът на градчето Мегара. „Призоваваме гражданите да се отправят към Коринт, за да защитят себе си и децата си“, добавя той.

Някои собственици на къщи в застрашения регион помагат на пожарната в гасенето на пожара, докато други се евакуират с помощта на полицията.
Подкрепи Economic.bg