Граждани организират протест срещу мръсния въздух в София

Те предлагат безплатен градски транспорт в дните със силно замърсен въздух

Граждани организират протест срещу мръсния въздух в София

Граждани организират протест пред Столична община заради силно замърсения въздух в София през последните дни. Той ще се проведе утре от 12:30 на ул. „Московска” под лозунга „Дишай”.

Само за минути събитието събра голям интерес в социалната мрежа Facebook като до момента над 150 души са заявили участие.

„София трови хората. Всяка зима се повтаря едно и също - стане ли студено, вече имаме проблеми с дишането. Не можем да продължаваме така”, пишат организаторите и настояват за незабавни мерки.

Те призовават Столична община официално да признае проблема, който се отчита от системи като airBG.info и World Air Quality Index (https://waqi.info/), да се въвежда „зелен билет” в дните със стойности на ФПЧ и други замърсители над нормата от 50 μg/m3, в дните със стойности над 150 μg/m3 градският транспорт да бъде безплатен.

Сред предложени другите мерки са в дните с наднормено замърсяване да се пуснат повече коли на градския транспорт на по-кратки интервали и забрана на помощи за енергийно бедните за твърдо гориво.

Гражданите настояват още да възстанови и разшири общинската система от измервателни станции (АИС).

Коментари: 0