Гражданите на ЕС ще влизат във Великобритания без визи след Brexit

Но това не е равнозначно на продължаване на свободното придвижване в Блока

Гражданите на ЕС ще влизат във Великобритания без визи след Brexit

Гражданите на Европейския съюз ще могат свободно да посещават Великобритания след Brexit, без да трябва да получават визи, пише британският вестник The Guardian. Правителствени източници са потвърдили, че британското правителството планира нова имиграционна система, която да заработи след като Обединеното кралство напусне Съюза.

Въпросните планове трябва да бъдат публикувани по-късно тази година. Източниците на изданието обаче уточняват, че това не значи, че гражданите от ЕС ще имат автоматичното право да останат за неопределено време във Великобритания. Ако те искат да работят в страната, ще трябва да спазват новите имиграционни ограничения след Brexit.

Британските министри смятат, че излизането от ЕС ще даде на правителството правомощията да контролира имиграцията, но не означава, че искат да я спрат напълно. Също така те искат да позволят на местните компании да наемат квалифицирани служители от Блока.

Имаше призиви към правителството да използва квоти, за да контролира броя квалифицирани работници от ЕС, които идват в Обединеното кралство. Източниците на The Guardian обаче отричат, че новата система ще включва определен брой разрешителни за работа, които ще бъдат предоставяни на работници от ЕС, за да работят в определени сектори на британската икономика. Последното твърдеше друго британско издание – The Times.

Непосредствено след Brexit обаче новата система няма да заработи веднага, тъй като тя е предвидена за дългосрочен период. Вместо това през т.нар. „преходен период” след излизането от ЕС по границите на Обединеното кралство ще действат други правила.

Въпреки че гражданите от ЕС няма да имат нужда от виза, за да преминат границата и да влязат в Обединеното кралство след Brexit, това не е равнозначно на продължаване на свободното придвижване, което позволява на европейски граждани да работят в друга страна-членка на Блока. Депутат от управляващата Консервативна партия обяснява, че гражданите от ЕС след Brexit няма да могат да работят във Великобритания или да претендират за някакви социални обезщетения.

Коментари: 0