Great Wall инвестира €2,5 млрд. в електромобили

Компанията листва 387 млн. акции на фондовата борса

Great Wall инвестира €2,5 млрд. в електромобили
От началото на юли китайската компания Great Wall Motors, автомобилите на която се произвеждат и в България от Литекс Моторс, изнесе 387.0076 милиона акции на китайската фондовата борса. Парите ще влязат във фонд, който ще се използва за развойна дейност, тестове и производство на електромобили и плъгин хибриди, интелигентни автомобили и техните основни части. 

Базирайки се на съществуващите и най-добре продаваните си модели, Great Wall Motors ще създаде платформа за серийно производство на автомобили с нов тип задвижване, което да им позволи плавното преминаване от бизнеса с традиционни автомобили към бизнеса с автомобили, задвижвани по алтернативен начин. В производство трябва да влязат ключови компоненти като интелигентни трансмисии, съвсем нови задвижващи системи и ново поколение контролери за тях, както и разработването на система за зареждане на батерии за електромобили.

Единичната стойност на акция няма са е под 6,30 евро. Фондът ще бъде използван и за развитие на нови системи за електронен контрол - технологии, които да помогнат за подобряване на техническите показатели при електронната обработка и контрола на информацията.  

Паралелно с тази информация, компанията отчете и продажбите си за първото полугодие на 2015 и отделно само за юни. За първите шест месеца на годината в световен мащаб продажбите на Great Wall Motors са скочили с 19.56% на годишна база, или общо 415 хил. автомобила, от които 334 900 са в клас SUV. Продажбите в сегмента бележат ръст с 48,7% в световен мащаб. За първото полугодие компанията успява да реализира на пазара още 27 800 леки автомобили и 52 700 пикапа, 6 189, от които, са продадени през юни.
Коментари: 0