„Грехота е при толкова пари да има недоволни”

Бойко Борисов, премиер на България

Цитат на деня:

„Грехота е при толкова пари да има недоволни”

"Грехота е при толкова пари да има недоволни, при толкова много дадени за тази сфера" (на здравеопазването – б.р.).

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, на което бяха обсъдени протестите на лекари от Враца и Ловеч, неполучили заплати от месеци насам.

„Ананиев, виж в тия болници хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформа. Да си получават заплатите, правете реформите и обяснявайте, че не може да се крадат и източват болниците”, каза Борисов на здравния министър Кирил Ананиев. Премиерът отбеляза, че тази година финансирането на клиничните пътеки за тази година е увеличено с над 450 млн. лв., а общо около 5 млрд. лв. са предвидени за здравеопазване като цяло.

„Ама вие да сте чули вълнения от някои болници, които нормално функционират, да са недоволни от бюджета на Касата за тази година? Това са двете болници, които систематично са били водени към фалит повече от 13 години. Парите всеки ден си ги получават, но тъй като имат запори, всеки ден водим разговори с кредиторите за вдигане на запорите само и само да функционират и пак са недоволни”, отвърна Ананиев.

„Ако и на теб от февруари ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен, затова направете така, че хората да си получават заплатите и след това стабилизирайте и реформирайте болниците", прекъсна го Борисов.

На въпрос от здравния министър защо сега, след 13 години работа във въпросните болници, персоналът е започнал да протестира, премиерът отговори, че днес има свобода на изразяване, а преди е нямало.

Коментари: 0