Гроздето няма да поскъпне
Няма опасност от превземането на пазара от чужденци, заяви Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозaта и виното

От няколко години чужденци от Италия и Румъния имат интерес към изкупуване на грозде от България. Количествата, които те купуват, не са толкова големи, че да доведат до повишаване на цените на нашето грозде или да изчезне то от нашия пазар като суровина. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев в предаването „Преди всички“ по БНР.
По данни на Лозаро-винарската камара тази година до 50% от гроздовата реколта ще се преработи „незнайно къде“ в сивия сектор.
„Лозовите масиви в България са 600 хил. декара. Тази година я водим за година, която може би ще бъде с най-добрата реколта, като качествени показатели и като количество за последните 20 години. Очакваме среден добив от тези лозя около 700 кг на декар, което като сума прави 420 хил. тона“, поясни Коев.
По думите тази година се очаква винарските предприятия да приемат, преработят и произведат вино от между 250 и 280 хил. тона грозде.
Коев обясни още, че ежегодно между 100 и 120 хил. тона грозде отива за производство на ракии. „Ежегодно имаме износ на продукция в размер на 20 хил. тона. Имаме продукция, която се преработва за домашна консумация. По за кон в България от 1 тон грозде е позволено да се произведе вино и ракия за домашна употреба. Остават едни 50 хил. тона, които се разпределят за производството на ракии в малките дестилерии и за домашна консумация. От тях вече кой е недобросъвестен и без регистрация продава и реализира – не го коментираме“, поясни Коев.
Според него във винения бранш сивият сектор е не повече от 5-10 процента. Спадът в износа на вино е вследствие на много комплексни фактори.
„От една страна, миналата година – 2014-а – това е годината с най-лошата реколта за България. От друга страна, военните действия, които се водиха на територията на Украйна – това е основният пътен коридор на транспорта, който кара нашите стоки за Русия. Наложи се нашите винопроизводители да правят обходи, което изключително много оскъпява тяхната продукция. Девалвацията на рублата – това също даде отражение да не се изнася българско вино. Не качеството, а други фактори попречиха”, обясни изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното.