Гутериш предупреди за кошмарен сценарий при сблъсък между Израел и Хизбула

Генералният секретар на ООН е разтревожен силно от изострянето на ситуацията в региона

Гутериш предупреди за кошмарен сценарий при сблъсък между Израел и Хизбула

Снимка: БТА

460 ~ 1 мин. четене
"Най-лошият кошмар би бил, ако има пряка конфронтация между Израел и Хизбула, нивото на разрушение в Ливан би било напълно опустошително, затова има сериозни притеснения за тази ситуация". Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш който подчерта днес, че е разтревожен от възможността за пряк сблъсък между Израел и ливанското движение Хизбула, предаде Ройтерс.

 Последните сигнали от Израел и Хизбула показват желание за недопускане на подобно развитие, но "понякога една искра е достатъчна да отприщи такъв конфликт", заяви Гутериш пред репортери в Лисабон.

Миналата седмица Хизбула обяви, че ако е необходимо, може да предприеме действия срещу израелски петролни съоръжения при спор между Ливан и Израел за крайбрежни енергийни находища. Американски дипломати посредничат между двете страни след изостряне на напрежението, включващо също така спор за гранична стена и увеличаващия се арсенал на Хизбула.

"Сериозно съм обезпокоен от трудно предвидимото изостряне на ситуацията в целия регион", каза Гутериш, като също така имаше предвид тревогата на Израел от приближаване на различни въоръжени групи в Сирия към границата му, пише БТА.

Хизбула участва в коалиционното правителство на Ливан. Израел смята подкрепяното от Иран шиитско движение за най-голямата заплаха за сигурността по границата му. Между Израел и Хизбула не е имало голям конфликт от 2006 г.
Подкрепи Economic.bg