Гуверньорът на БНБ: Инвестицията в bitcoin носи огромен риск

Според Димитър Радев консолидацията на банковия пазар ще продължи

Гуверньорът на БНБ: Инвестицията в bitcoin носи огромен риск
Не трябва да се търси логика в движението на цената на bitcoin. Това е спекулативен актив. Така че всеки, който инвестира или решава да използва bitcoin, трябва да знае, че носи огромен риск. Това заяви гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в ефира на bTV. Той добави, че криптовалутите не трябва да се бъркат с дигиталните валути, които един ден ще бъдат емитирани от банките.

„Криптовалутите са стоки, обект на спекулации. Тази тема не трябва да се смесва с дигиталните пари, които един ден банките ще емитират. Тези дигитални пари ще са истинско разплащателно средство, само че ще са в дигитална форма. Bitcoin е спекулативен актив, а не валута. Заради това централните банки не го регулират“, каза Радев.

По темата с обединяването на търговските банки в България – процес, който продължава вече няколко години, Радев коментира, че той ще продължи и занапред. „Процесът по консолидация продължава, но новини ще има, когато се случат“, каза гуверньорът на БНБ.

Той бе още по-лаконичен по темета с държавната Българска банка за развитие, която вече ще може да финансира държавни инфраструктурни проекти и дори политици, ако обаче те официално не членуват в някоя партия. Той пренасочи всички въпроси по тази тема към принципала на банката – Министерството на икономиката.

„ББР изначално трябва да изпълнява нуждите на държавата и акционера. Целите и задачите са изцяло във функциите на акционера. Все едно да ме питате за другите банки“, коментира Радев.

Той добави, че за БНБ има две важни неща. „Първият въпрос, който е за избора на управителите, е да се спазва закона. Вторият въпрос е да прилагаме стриктно всички критерии, които се изискват по отношение на контрола на банките. Няма никакво значение, че държавата е акционер в ББР“, каза гуверньорът.

По неговите думи бившият председател на КФН Стоян Мавродиев, който сега е изпълнителен директор на ББР, е избран в съответствие с изискванията на закона. „Има закон и ние го изпълняваме стриктно. Не е важно дали ни харесва“, каза Радев.
Коментари: 0