Гюлен: Не съм отговорен за убийството на Карлов

Според Ердоган нападението на руския посланик е свързано с организацията ФЕТО

Гюлен: Не съм отговорен за убийството на Карлов

Мюсюлманският проповедник Фетуллах Гюлен отхвърли обвиненията за участието му в убийството на руския посланик Андрей Карлов в Турция, които бяха направени от правителството в Анкара. Това съобщава агенция Associated Press, която разполага с видеообръщение на Гюлен.  

В изявлението си Гюлен обвинява турското правителство, че иска да опорочи оглавяваното от него движение. „Властите не могат да убедят света в тези обвинения", посочва Гюлен по повод твърденията срещу него.

Руският посланик в Турция Андрей Карлов бе застрелян на 19 декември по време на реч при откриването на фотоизложба в Анкара. Според турските власти нападението е направил турският полицай Мевлют Мерт Алтънташ, който слвд това бе застрелян от местните сили за сигурност. Руското външно министерство прие инцидента като терористично нападение.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в сряда, че според разследването за убийството на Карлов е свързано с т. нар. Фетулахистка терористична организация (ФЕТО), както властите наричат мрежата от поддръжници на Гюлен.

„Този човек (Мевлют Мерт Алтънташ) е бил член на ФЕТО и не е необходимо това да се скрие. Мястото, където е израснал, и сегашното му състояние показват това. И трябва да кажа открито, че в нашите полицейски структури, както и в армията, все още има членове на тази мръсна организация ", - каза Ердоган. Той добави, че „почистването на държавните агенции от ФЕТО ще продължи.”

Коментари: 0