Хакери опитаха да изнесат 13 млн. евро от Малта

Bank of Valletta бързо затвори клоновете си и изключи банкоматите и сайта си

Хакери опитаха да изнесат 13 млн. евро от Малта

Снимка: Pxhere

2189 ~ 1 мин. четене
На малтийската Банка на Валета (Bank of Valletta), която отговаря за почти половината от банковите трансакции в страната, се е наложило да спре работа днес. Причината са хакери, които са проникнали в системите на финансовата институция и които са наредили парични трансфери към чужбина, пише Reuters.

Премиерът Джоузеф Мускат обясни пред парламента, че кибератаката е включвала създаването на фалшиви платежни нареждания на обща стойност 13 млн. евро към банки във Великобритания, САЩ, Чехия и Хонконг. Средствата са били проследени и сега малтийската банка работи, за да пренасочи парите наобратно.

Кибератаката е била засечена скоро след началото на работния ден днес, когато са били установени несъответствия при прегледа на международните трансакции. Малко след това банката е била уведомена от националните служби за сигурност, че е обект на хакерска атака. За да минимизира риска и да провери системите си, банката е спряла работа, затваряйки клоновете си в страната, банкоматите и уебсайта си.

Мускат коментира, че спирането на една такава важна финансова институция е засегнало цялата икономика на Малта и е предизвикало проблеми в чужбина за притежателите на кредитни карти, които е трябвало да се разплащат на различни места. Именно за да се реши този проблем, се е наложило Bank of Valletta да постигне допълнителни договорености с компаниите за кредитни карти.
Подкрепи Economic.bg