Хакери \"похитиха\" облачната система на Tesla, за да копаят криптовалута

Хакери \

Снимка: Pixabay

1020 ~ 1 мин. четене
Облачната система на Tesla е била похитена от хакери, които я използват за да копаят криптовалута. 

Хакерите успели да проникнат в конзолата за администрация Kubernetes на автомобилната компания, защото тя не била защитена с парола, заяви фирмата за киберсигурност RedLock. Kubernetes е система, предназначена за оптимизиране на облачните приложения.

Това е оставило незащитен акаунта на Tesla в Amazon Web Services (AWS), а хакерите пуснали софтуер за добив на криптовалута , наречен Stratum, за да използват изчислителната мощ на облака, съобщава CNBC.

Добивът на криптовалути е процес, при който т.нар. миньори решават сложни математически проблеми, за да валидират транзакция и да я добавят към основната мрежа.

RedLock не уточнява коя криптовалута е добивана при нарушението.

От компанията обаче казват, че и други фирми - като британският застраховател Aviva и холандският производител на SIM-карти Gemalto, са били засегнати от подобен проблеми. Но инцидентът, засегнал облачната система на Tesla, бил по-сложен и хакерите използвали редица различни стратегии, за да не бъдат открити.

Фирмата за кибер сигурност веднага предупредила Tesla за кибер атаката и тя била прекратена след вземането на съответните мерки.

От автомобилното дружество на Илон Мъск обявиха, че не са установили атаката да е довела до излагане на риск на данните на техните потребители или сигурността на произвежданите превозни средства.
Подкрепи Economic.bg