Хакерските набези събират в Белия дом директорите на Apple, Microsoft и Amazon

Темата за заплахите в киберпространството придоби особено значение през последните месеци в САЩ

Хакерските набези събират в Белия дом директорите на Apple, Microsoft и Amazon

Снимка: Twenty20

636 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Изпълнителните директори на Apple, Microsoft и Amazon ще се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, за да обсъдят усилията, които частните компании могат да положат за подобряване на киберсигурността, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

На събитието ще бъдат обсъдени и стъпките, предприети в банковия, енергийния и водния сектор за подобряване на киберзащитата и засилване на сътрудничеството с правителството. По всяка вероятност да бъде повдигната и темата за повишаване на сигурността на веригите на софтуерни доставки. Представители на трите технологични гиганта отказаха да коментират информацията за предстоящата среща.

Според Bloomberg се очаква да участват главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и колегата му от Microsoft Сатя Надела. Шефовете на големи технологични компании, банки, енергийни компании и други, включително тези на Google, International Business Machines (IBM), Southern Co и JP Morgan Chase, също били поканени.

Темата за заплахите в киберпространството придоби особено значение през последните месеци в САЩ. В началото на май хакери от групата DarkSide проникнаха в системите на американската тръбопроводна компания Colonial Pipeline, оставяйки без гориво множество бензиностанции в страната. Според разузнавателните служби формацията може да е базирана на територията на Руската федерация или в Източна Европа. На 31 май последва атака срещу мрежата на американското подразделение на месопреработвателната фирма JBS. Според пресслужбата на Белия дом компанията смята, че зад атаката стои престъпната организация REvil, за която също се смята, че се намира в Русия. Приписва й се и медийната атака в мрежата на софтуерната компания Kaseya.

Подкрепи Economic.bg