Хартиената книга отвръща на удара

80% от продадените книги са в печатен формат и това няма да се промени в обозримо бъдеще, посочват от Deloitte

Хартиената книга отвръща на удара
Автор: Стилиян Гребеничарски

Преди две години консултантският гигант PwC определи 2015 г. като точката на пречупване, когато продажбите на електронни книги във Великобритания ще надминат традиционните хартиени издания. Днес тази прогноза изглежда твърде далеч от сбъдване, пише Financial Times.

Нещо повече, ситуацията е на път към коренно противоположна развръзка. Данните за продажбите на хартиени книги в САЩ, Великобритания и Австралия показват тяхната устойчивост на пазара и дават светлина за традиционните книжарници с високите цветни рафтове.

Waterstones, най-голямата останала верига книжарници обяви ръст в продажбите през декември от 5% на годишна база. Противно на очакванията, той не само, че не се дължи на електронни издания, а дори напротив – случва се въпреки тях и благодарение на физическите копия. През 2012 г. компанията обяви, че ще започне да продава електронните четци за книги на Amazon – Kindle, в опит да спаси бизнеса си. За изминалата година, обаче, са пласирани символичен брой от устройствата и то основно преди коледните празници.

Foyles, по-малък конкурент на Waterstones, също обяви покачване на продажбите, въпреки разочароващия електронен експеримент, който компанията също предприе.

Оптимизмът отекна и зад океана, където Barnes & Noble обяви, че поредицата от години на спад в продажбите е прекратена и за 2014 г. и 2015 г. се очакват стабилни резултати. Акциите на търговеца скочиха с 5% при обявяване на новината.

Общият брой продадени хартиени книги в САЩ нараства с 2,4% през 2014 г. до 635 млн. броя, показват данните на Nielsen BookScan. Това е втора поредна година с увеличаване на продажбите. Във Великобритания е регистриран спад с 1,3%, но той е далеч по-малък от очаквания и реализирания през 2013 г. - 6,5%. В същото време растежът в продажбите на електронни устройства продължава да намалява, дори и през празничния сезон. Това е силен сигнал, че потенциалът за увеличаване на „алтернативните“ читатели е ограничен.

Противно на разпространеното разбиране, че младите са носители на новите технологии, устойчивостта на хартиените книги се дължи именно на предпочитанията на младите потребители, показват пазарни проучвания. Продажбите на романи за млади възрастни се увеличават с 12% в САЩ, докато тези за възрастни спадат с 8%.

Проучване на Nielsen показва, че тийнейджърите предпочитат печатни издания – много по-малко читатели на възраст 13-17 г. избират електронни книги, в сравнение с горната възрастова група. Една причина би била липсата на собствени финансови ресурси и кредитни карти за пазаруване, но друга е, че младежите предпочитат да разменят литература, отколкото да я закупуват.

Проучване на Deloitte, което ще бъде публикувано през следващата седмица, показва, че 80% от продадените книги по света са в печатен формат и това едва ли ще се промени в обозримо бъдеще.

В същото време не така стоят нещата за други типове издания, като вестници, CD и DVD. „Печатните вестници са устойчиви сред хората отраснали с тях. Хартиените книги привличат хора от всички възрасти“, коментира медийният анализатор в Deloitte Пол Лий.   

Коментари: 0