100 хил. българи се издържат от наеми

Наемодатели са декларирали 418 млн. лева доход от наем през 2015 г.

100 хил. българи се издържат от наеми

100 хил. българи са обявили пред държавата, че се издържат от наеми. Това показват данните на приходната агенция след края на данъчната кампания за 2015 година. 

Броят на българите, които са декларирали такъв доход пък се е увеличил с 6 хил. за година. В тази данъчна кампания наемодатели са декларирани 418 млн. лева доход от наем, съобщи бТВ.

Според анализаторите една от основните причини за това са ниските лихви по депозитите, които мотивират все повече хора да купуват имот с цел отдаване под наем. За 5 година лихвите по депозитите са намалели с почти 5% процента.

Агенциите за недвижими имоти твърдят, че около 20%  от сделките с имоти са с инвестиционна цел. Две са основните групи купувачи - едните на луксозни имоти, които планират да ги отдават на по-богати наематели, а другите на двустайни апартаменти между 50 и 70 хиляди евро.

Така имот в добро състояние ще носи над 7000 лева наем на година. Ако парите за покупката му стоят в банка за същия период, доходите от лихва ще са малко над 1100 лева за година. Затова прогнозите са интересът към имотите да продължи да расте.

Коментари: 0