10 хил. нелегални автосервиза работят у нас

Те масово не дават гаранция за ремонтите, не издават касови бележки

10 хил. нелегални автосервиза работят у нас

Над 10 хил. сервиза, или почти всички, на практика работят нелегално и без контрол. Това твърди зам.-шефът на комисията по транспорт в парламента Иван Вълков.

От думите му става ясно, че до 2000 г. е имало правила, но дейността на монтьорите е била прехвърлена към Закона за занаятите, където не била регламентирана ясно.

В резултат на тази промяна в момента всеки търговец можел да отвори сервиз, като се сдобие с нужната регистрация, без обаче да покрие изисквания за техника и квалификация на работниците. Сервизите не давали гаранция за ремонта и използваните части. Много от тях не издавали на клиентите си и касови бележки.

Депутатите обмислят законопроект, който да регламентира сервизната дейност, съобщава Вълков. Идеята е да има регистър на монтьорите, предава в. „Монитор”.

В това число ще са и майсторите, които правят цялостен ремонт на автомобилите, както и такива, които се занимават с отделни услуги, като поправка на ходовата част, електросистемите на возилото или подмяна на гуми. Освен това, те ще са обект и на инспекции от представители на „Пожарна безопасност”.

Коментари: 0