Розовото масло поскъпва

Основни конкуренти на България в този подотрасъл са турските розопроизводители

Розовото масло поскъпва

Цените на розовото масло се очаква да отбележат ръст през 2016 спрямо година по-рано. „Очакваме повишение на цената с 20%“, това каза Юлияна Огнянова, зам.-председател на Асоциация „Етерични масла“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й България има водеща позиция както по отношение на качеството на розовото масло, така и по отношение на количеството. Доказателство за водещата роля на страната в международен аспект е признаването на българското розово масло като защитено географско указание. Основни конкуренти на България в този подотрасъл са турските розопроизводители. 

Резултатът от кампанията по прибиране на розовия цвят и производството на розово масло през тази година е по-добър в сравнение с 2015 година. Въпреки това се наблюдават известни проблеми, свързани с резките климатични промени.

В Североизточна България има значителни насаждения на лавандула през последните години, които поради естеството на почвата в този регион дават високи добиви. Качеството на маслото обаче се различава от това, на което е привикнал международният потребител.  

Коментари: 0