Хиляди на протест в Москва срещу ограниченията на свободата в интернет

Руските власти започнаха да блокират този месец популярното приложение за комуникация Telegram

Хиляди на протест в Москва срещу ограниченията на свободата в интернет

Снимка: Twitter

972 ~ 1 мин. четене
Няколко хиляди души протестират в Москва срещу скорошните ограничения на свободата в интернет в Русия, предаде Асошиейтед прес. Протестиращите се събраха на централната московска улица "Проспект академик Сахаров" днес, когато е официален празник в Русия, в израз на недоволство срещу решението на властите да блокират части от интернет достъпа.

Руските власти започнаха да блокират този месец популярното приложение за комуникация Telegram в изпълнение на постановено в тази връзка съдебно решение. До съдебния акт се стигна, след като Telegram отказа да сподели информационни масиви с Федералната служба за сигурност по съображения за защита на личните данни на потребителите. 

От Telegram бяха обявили, че приложението ще продължи да функционира въпреки забраната.

В изпълнение на съдебно решение руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор блокира по-рано през април някои сървъри, собственост на Google и Amazon, и по този начин засегна милиони руски уебсайтове. 

По различни данни на митинга в момента има между 3 хиляди и 5 хиляди души, предимно млади хора. Протестът се поддържа от опозиционния политик Алексей Навални, който също е сред хората. За участие в митинга призова и основателят на Telegram Павел Дуров.
Подкрепи Economic.bg