Турската централна банка вдъхна нов живот на лирата

Решението все пак е в противоречие с призивите на Ердоган

Турската централна банка вдъхна нов живот на лирата

Снимка: БТА

Турската централна банка предприе още една стъпка, за да повиши цената на валутата си без да прибягва до пряко повишаване на лихвените проценти, предава Bloomberg. Ден след като президентът Реджеп Тайип Ердоган настоя за по-ниски разходи по заемите, за да се стимулира икономическият растеж, централната банка взе решение да намали по-евтината ликвидност, която предоставя на първичните дилъри, като част от операциите си на открития пазар.

Решението на практика представлява скрит начин за затягане на паричната политика без да бъде повишаван лихвеният процент. Ходът все пак е в противоречие с призива на Ердоган за по-ниски лихвени проценти и по-лесно и достъпно финансиране.

Решението обаче успя да подпомогне турската лира, която в петък достигна ново историческо дъно спрямо долара. От началото на годината валутата падна с 18% спрямо долара. Към 15:15 ч в понеделник тя поскъпна с 1.30% и 1 долар се търгуваше за 7.2426 лири.

Предизвикателството пред гуверньора Мурат Уйсал не е малко – той трябва да се ориентира в конкурентните искания на управляващите и инвеститорите. Турският лидер е твърдо вярващ, че високите заеми водят до по-висока инфлация, докато повечето икономисти и централни банки по света смятат, че обратното е вярно.

Централната банка държи основния лихвен процент без промяна през юли за втори пореден месец след серия от намаления, които го стопиха от 24% през юли 2019 г. до 8.25% година по-късно. Ердоган уволни предшественика на Уйсал преди година именно, защото той бе против рязкото понижение на лихвата.

„Надяваме се, че те ще се намалят още. Това е нашето желание, за да могат инвеститорите да инвестират в страната ни по по-лесен начин“, заяви Ердоган в телевизионна реч в понеделник.

Според Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management LLP в Лондон, основната лихва трябва да се увеличи, тъй като в момента се наблюдава огромна излишна загуба на валутни резерви, защитаващи валутния курс.

Коментари: 0