Нидерландското правителство подаде оставка

Заради скандала, при който хиляди родители бяха фалшиво обвинени в измами с детски надбавки

Нидерландското правителство подаде оставка

Снимка: БТА

Правителството на холандския премиер Марк Рюте подаде оставка в петък заради скандал, при който хиляди родители бяха неправомерно обвинени в измами с детски надбавки за периода между 2013 и 2019 г.

Министрите ще останат в служебен режим, докато не бъде сформирана нова коалиция, като общите избори трябва да се проведат през март. И Рюте, и неговата дясноцентристка Народна партия за свобода и демокрация се представят силно в социологическите проучвания.

По-рано Рюте заяви, че се противопоставя на исканията за оставка, тъй като страната се нуждае от стабилност по време на пандемията. Други коалиционни партии обаче заявиха, че политическите последици са неизбежни след парламентарния доклад за нарушенията.

С това решение правителството иска да отдаде справедливост на всички онези родители, които са безпрецедентно онеправдани. Върховенството на закона трябва да защитава гражданите от всемогъщото правителство и това се е объркало тук“, заяви Рюте на пресконференция, цитиран от Politico.

Парламентарна комисия констатира в своя доклад през декември, че „основните принципи на върховенството на закона са били нарушени“ при искането за връщане на помощите за издръжка на деца. Засегнати са около 26 хил. родители, които са били идентифицирани като измамници поради дребни грешки, като липсващи подписи върху документи. Освен това много от тях са станали обект на етническо профилиране поради наличието на двойно гражданство. Според доклада са върнати средства, получени за период от няколко години, като в някои случаи става дума за десетки хиляди евро.

Марк Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г. и един от най-дълго управлявалите европейски лидери. Вчера той заяви пред журналисти, че не иска да предсказва какви са шансовете на правителството му да оцелее след скандала.

Коментари: 0