Хонконг дава по 1 300 долара на всички пълнолетни граждани

Ще бъдат намалени и данъците върху доходите, както и наемите

Хонконг дава по 1 300 долара на всички пълнолетни граждани

Снимка: Pixabay

Хонконг ще раздава пари на всички пълнолетни постоянни жители, за да помогне за увеличаване на разходите и облекчаване на финансовата тежест, предаде Би Би Си.

Като част от годишния бюджет беше обявено отпускането на по 10 000 хонконгски долари (1 280 щатски долара) за около седем милиона души на възраст над 18 години.

Икономиката достигна рецесия след месеци на жестоки политически размирици, а наскоро пострада и от въздействието на коронавируса. В града има 81 потвърдени случая на вируса и два смъртни случая.

"Икономиката на Хонконг е изправена пред огромни предизвикателства през тази година", заяви финансовият секретар Пол Чан в сряда.

„След внимателно обмисляне, реших да отпусна 10 000 хонконгски долара на постоянните жители на Хонконг на възраст 18 или повече години с оглед насърчаване и засилване на местното потребление, от една страна, и облекчаване на финансовата тежест върху хората, от друга“, каза Чан.

Индивидуалните помощи са част от пакет за облекчаване на икономиката в размер на 120 млрд. хонконгски долара за справяне с на въздействието на протестите и вируса върху икономиката.

Властите също ще намалят наемите на жилища и ще свалят данъците върху заплатите и имуществото.

Предвижда се бюджетният дефицит да нарасне до близо 18 млрд. хонконгски долара до 2021 г. - рекорд за територията.
Коментари: 0