Хората постепенно узряват за своето киборг бъдеще

Все повече хора са готови да надградят тялото си, за да увеличат своите способности и да подобрят здравето си

Хората постепенно узряват за своето киборг бъдеще

Снимка: Unsplash

Близо две трети от хората във водещите западноевропейски страни биха обмислили възможността за надграждане на човешкото тяло с технологии, за да подобрят живота и най-вече здравето си, сочи проучване, поръчано от Kaspersky.

Човечеството върви напред към технологичната революция, която се очаква да промени всеки аспект от живота ни. Междувременно благодарение на хай-тек иновациите се увеличават и възможностите за трансформация на начина, по който работят телата ни – от превенцията срещу рак до стимулиране на способностите на мозъка.

Разкриването на тези нови хоризонти вещае положителна промяна, но и не малко рискове. Проучването Opinium Research установява, че повечето хора искат технологичните надграждания да служат в полза на човечеството, но наред с това си дават ясна сметка, че това би могло да бъде и опасно за обществото. Във фокуса има попадат и притесненията от кибератаки, за каквито Economic.bg разказа подробно неотдавна в интервюто с доц. Милена Георгиева, която обясни как може да бъде хакнат човек. Въпреки че виждат ползите, хората се съмняват, че подобен тип технологии биха могли да достигнат масово до населението и че по-скоро биха били достъпни за богатите.

Проучването на Opinium Research, направено сред 14 500 души в 16 страни, сред които Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания, показва, че 63% от хората биха помислили за подобрения в телата си.

Резултати по страни все пак варират. Идеята намира по-малко привърженици във Великобритания, Франция и Швейцария – съответно сред 25%, 32% и 36% от анкетираните. Към нея по-широко отварят обятията си в Португалия и Испания – и в двете я приветстват по 60%.

Надграждането на човешките способности е една от най-значимите технологични тенденции днес, посочва Марко Прейс, директор за глобалните изслевания и анализи в Kaspersky.

Любителите вече тестват границите на възможното, но се нуждаем от общоприети стандарти, за да гарантираме, че се достига пълният потенциал, като същевременно се минимизират рисковете“, каза Прейс.

Миналият месец стартапът Neuralink на милиардера Илон Мъск показа какво е постигнал с изпитанията си върху прасето Гертруда, което от два месеца има в мозъка си компютърен чип с размер на монета. Тезата на екипа е, че чрез подобни импланти може да се помогне за лечението на различни човешки заболявания.

Коментари: 0