Хората вече пишат почти толкова бързо на телефон, колкото и на компютър

Проучването е направено с 37 000 доброволци

Хората вече пишат почти толкова бързо на телефон, колкото и на компютър

Снимка: Pixabay

Скоростта на писане на мобилни устройства се доближава до тази на физическите клавиатури, показва ново проучване.

Изследователи от Финландския университет в Аалто, Университета Кеймбридж във Великобритания и швейцарския ETH Zürich откриха, че хората въвеждат текст на мобилни устройства със скорост до около 70% спрямо тази, с която пишат на QWERTY клавиатури.

Проучването разглежда данните за скоростта и точността от машинописен тест, взет от 37 000 доброволци в 160 страни.

Така наречената „пропаст при писане“ се затваря, тъй като хората стават малко по-бавни при писане на пълни клавиатури и по-добри в използването на мобилни устройства, пише CNN.

Увеличаването на използването на мобилни устройства може да обясни известното увеличение на скоростта, но функции като автоматично коригиране на текста също подобряват производителността.

Един от изследваните хора е успял да напише забележителните 85 думи в минута на мобилно устройство, докато средното представяне сред доброволците е около 36 думи в минута.

Използването на двата палеца се оказва най-добрият начин за постигане на висока скорост на писане на мобилни устройства. Около 74% от потребителите в анкетата съобщават, че го правят.

„Бяхме изумени, когато видяхме, че потребителите, които въвеждат с два палеца, постигат средно 38 думи в минута, което е само с около 25% по-бавно от скоростите за писане, които наблюдавахме при подобно мащабно проучване на физически клавиатури“, казва съавторът на изследването Анна Фейт, изследовател от ETH Zürich.

„Докато човек може да пише много по-бързо на физическа клавиатура, до 100 оборота в минута, делът на хората, които всъщност достигат това, намалява. Повечето хора постигат между 35-65 думи в минута", казва още тя. 

Установено е, че автоматичната корекция увеличава скоростта на писане на мобилни устройства, но прогнозирането на думите не, тъй като времето, прекарано в мислене за избор на дума, надвишава времето за писане.

Изследователите също така откриват значими промени в различните поколения, като хората на възраст 10-19 години са средно с 10 думи в минута по-бързи на мобилните устройства, отколкото 40-годишните.

Данните са събрани от цял свят, но повечето от доброволците са жени в ранните си 20 години. Средно доброволците прекарват около шест часа на ден, използвайки мобилно устройство, а около 50% от участниците идват от САЩ.
Коментари: 0