Лондонски съд допусна колективен иск срещу Google

Компанията неправомерно е събирала данни от iPhone потребители между 2011 и 2012 г.

Лондонски съд допусна колективен иск срещу Google

Снимка: Pixabay

Апелативният съд в Лондон даде ход на колективен иск срещу Google заради твърденията, че компанията е събирала данни от повече от 4 млн. потребители на iPhone, отменяйки решение от 2018 г., което на практика блокира всеки път за правна защита.

Ищците твърдят, че Google е имал неправомерен достъп до подробности за данните за сърфиране в интернет на потребителите на iPhone, като е заобикалял настройките за поверителност в браузъра Safari между юни 2011 г. и февруари 2012 г.

Върховният съд в Лондон реши през октомври 2018 г., че предполагаемата роля на Google в събирането, съпоставянето и използването на данни от браузъра е неправомерно и е нарушение на правата на потребителите, но те не са претърпели „щети“ по силата на британския Закон за защита на данните.

Джеймс Олдълъл, водещ адвокат по делото, заяви, че решението на Апелативния съд „потвърждава нашето мнение, че представителните действия са от съществено значение за подвеждането на корпоративните гиганти под отговорност“.

Ричард Лойд, представител на ищците в колективния иск, заяви, че решението „изпраща много ясно послание до Google и други големи технологични компании: не сте над закона“.

„Google може да бъде привлечена под отговорност в тази държава за злоупотреба с личните данни на хората, а групите потребители могат заедно да поискат от съдилищата обезщетение, когато фирмите се възползват незаконно от „многократни и широко разпространени“ нарушения на нашите права за защита на данните“, добави той.
Лойд каза също, че очаква дълъг правен процес.

Google заяви, че защитата на поверителността и сигурността на нейните потребители винаги е била приоритет номер едно.

„Този случай е свързан със събития, които са се случили преди близо десетилетие и които сме обсъждали по това време“, заяви говорителка. „Вярваме, че този иск няма основание и трябва да бъде отхвърлен“.
Коментари: 0