Хотелиери и ресторантьори в сблъсък с полицията заради Наредба Н-18 (обновена)

Протестите на малките в бизнеса идва въпреки обръщането на позицията на правителството и отлагането на новите изисквания

Хотелиери и ресторантьори в сблъсък с полицията заради Наредба Н-18 (обновена)

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5416 ~ 1 мин. четене

Ресторантьори и хотелиери пробиха полицейски кордон и блокираха движението на бул. "Цар Освободител" пред парламента, съобщава bTV. Стигна се до сблъсък с полицията. В ранния следобед протестиращите около 200 души блокираха движението на кръстовище "Орлов мост". До момента по него преминава само градският транспорт, а движението в района е затруднено. 

Демонстрантите искат оставката на правителството, въпреки че вчера част от бранша – по-големите в бизнеса, се разбраха с правителството действието на спорните поправки в Наредба Н-18 да се отложат с шест месеца.

Малките в бизнеса се притесняват, че новите изисквания ще им донесат допълнителни разходи. Те трябва да свържат търговския си софтуер с Националната агенция за приходите. Освен това искат да отпаднат разпоредбите, които предвиждат по-лесно затваряне на обекти при констатиране на нарушения, например неиздаване на касова бележка.

Друго искане на протестиращите е намаляване на ДДС. В момента туристическите услуги се облагат с 9% ДДС - единствената диверсифицирана ставка в България (ако изключим 0% за хазарта), но ресторантите се облагат с 20% ДДС. Сега исканията са всички да бъдат с 5% ставка.

Въпреки че едно от възраженията на протестиращите срещу новата Наредба Н-18 е, че подмяната на старите им касови апарати и софтуер за управление на продажбите ще им струва скъпо, това не ги спря на днешната демонстрация да счупят няколко фискални устройства.

Статията е обновена към 16:45 минути. 

Коментари: 0