Хотелиерите поискаха от държавата изцяло нова помощна мярка

БХРА отново алармира, че подкрепата за сектора е недостатъчна и се бави

Хотелиерите поискаха от държавата изцяло нова помощна мярка

Снимка: Economic.bg

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява, че подкрепата за туризма в кризата е недостатъчна и закъснява. Затова от организацията предлагат да бъде изготвена изцяло нова мярка за помощ на сектора.

Средствата по мярката „60/40“ например не само се бавят с месеци, но и от тях не могат да се възползват всички, посочват от БХРА. „Работодателите не могат да ползват помощта за лица, които са управители на ЕООД, назначени хора на договор за управление и контрол, както и за всички служители на трудов договор, които са ползвали болничен през съответния месец, дори и да са отсъствали по здравословни причини едва 5 дни“, се казва в съобщение на асоциацията.

Подобно е и положението с мярката „80/20“, помощите по която се изплащат с още по-голямо закъснение, според БХРА.

Така реално и двете гореспоменати мерки не помагат на бизнеса да запази обучените си служители, в чиито професионализъм са вложени време и усилия. Защото работодателите първо трябва да намерят средства, за да платят възнагражденията на своите работници, а после с месеци да чакат помощта със задна дата.“

Над 3000 компании пък все още чакат да им се обработят документите по процедурата за подкрепа на микро и малки предприятия. Става дума за помощта в размер на 3 до 10 хил. лева за фирма, за която се кандидатстваше още през май 2020 г. „Тиражира се информация, че всички пари на одобрените кандидати са преведин. Но все още има фирми, които не са получили средства, но не са и отхвърлени, а статусът им в ИСУН показва, че все още документите им се обработват“, посочват от БХРА.

По процедурата за подкрепа на средни предприятия с 50 до 150 хил лв. „все още няма подписани договори с туристически компании“, въпреки че срокът за прием на документи бе 23 август. Според БХРА реални пари няма да има преди май 2021 г.

Подкрепата за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. пък все още не е стартирала.

„Хотелиерският бизнес е сред тези, които въобще не е подпомогнат в кризата и за разлика от туроператори и ресторантьори нямат целеви програми за подпомагане, въпреки че и помощта за другите браншове в туризма е недостатъчна, недомислена, насочена основно към ликвидност, но не и към погасяване на задължения към клиенти и доставчици, а и често твърде закъсняла“, казват от БХРА.

Предложението

Председателят на БХРА Георги Щерев настоя по време на Консултативния съвет към министъра на туризма за специална процедура за подкрепа, при която всеки хотелиер да получи 30 на сто от спада на приходите за съответния период. Така ако оборотът му е бил 100 000 лева през 2019 г., за същия период на 2020 г. вече е 60 000 лева, тогава държавата да го подпомогне с 30 на сто от спада в размер на 40 000 лева (тоест с обезщетение в размер на 12 000 лв).

По този начин според БХРА обезщетенията ще са справедливи, тъй като местата за настаняване в дестинациите, от които имат най-голям отлив и са разчитали основно на чужди гости, ще получат по-голяма компенсация, а тези, които са работили повече – на по-малко обезщетение.

Държавата трябва да намери начин да гарантира пред банките рисковете в туристическия сектор, така че да се отпуши процесът по разсрочване на кредити, за осигуряване на оборотни средства и за потребителски заем за заетите в туристическия сектор, в това число и за персонала, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

Той припомни, че изтича едногодишният мораториум и без ново отлагане на връщането на кредитите и осигуряване на оборотни средства за стартиране на летния сезон голяма част от хотелиерите може и да не оцелеят. До момента са проведени поредица от срещи с финансови институции и представители на властта за решаване на проблемите с кредитирането, но досега не са предприети никакви стъпки в тази посока.

Според Щерев е изключително важно е и да се осигурят потребителски кредити за служителите в туризма, в противен случай секторът ще загуби професионални кадри, в чието обучение и опит са вложени години работа, много средства и време. Той настоява и за специални мерки за сезонните работници

Ако не бъде гарантиран статута на тези служители и не им бъде помогнато да оцеляват извън активния туристически сезон чрез социални помощи и програми за преквалификация и обучение, ще се наложи да се внасят кадри от чужбина“, почва председателят на БХРА.

Георги Щерев е категоричен, че ако държавата иска да опази и да възстанови нивата на секторът, който допринасяше преди кризата за между 11 и 13% от БВП, мерките за подпомагане на бизнеса трябва да бъдат по-ефективни, навременни и да са подчинени на цялостен стратегически подход.

Коментари: 0