11 храни, които ще ви подмладят
С тях може да надхитрите стареенето

Остаряването е естествен процес, който няма как да бъде избегнат. Въпреки това има начини, съобразени с природата, които да ни помогнат да се запазим млади – и отвътре, и отвън.
Ето 11 храни, които са полезни за организма и спомагат за подмладяването:
1. Зехтин
Това е една от най-здравословните мазнини. Изследвания са доказали, че зехтинът може да помогне за превенцията на редица общи болести, свързани с остаряването. Той сваля кръвното налягане, намалява риска от сърдечни заболявания, дори може да се ползва в борбата срещу рака. Освен това е полезен за кожата. Лабораторни изследвания и тестове върху животни показват, че има противовъзпалително действие върху кожата и може да предпазва от слънчеви изгаряния.
В допълнение, почти 73% от съдържанието на зехтина е мононенаситети мазнини, което спомага за по-добрата еластичност и здравина на кожата.
2. Зелен чай
Целеният чай е силен антиоксидант, който може да ни защити от свободните радикали. Това са нестабилни молекули, които се формират при метаболизма и в отговор на стреса. Антиоксидантите променят тяхната структура и те не могат да причинят вреди. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, наречени полифеноли, които може да се борят с диабета, инсулиновата резистентност, възпаленията и сърдечните болести. Полифенолите защитават колагена, основният протеин в кожата. Затова те могат да намалят и дори частично обърнат някои признаци на стареенето.
3. Мазни риби
Те са истинска анти-ейдж храна. Съдържат Омега-3 мастни киселини, които помагат срещу сърдечни заболявания, възпаления и язвен колит. Полезни са и при слънчеви изгаряния.
Сьомгата, една от най-популярните видове мазна риба, има допълнителен компонент, който може да помогне да изглеждате млади. В оранжевия й пигмент се съдържа астаксантин - хранително вещество, което е мощен антиоксидант.
4. Тъмен шоколад/ какао
Антиоксидантните качества а черния шоколад също са на висота. Те са по-силни от тези на акай бери, сините и червени боровинки. Според изследвания какаото може да регулира кръвното налягане, да повиши инсулиновата чувствителност и да подобри артериалните функции и еластичността. То съдържа антиоксидантът флаванол, който предпазва от слънчеви изгаряния. Избирайте обаче шоколад с над 70% съдържание на какао.
5. Зеленчуци
Те са с ниска хранителна стойност и малко на брой калории. Но съдържат антиоксиданти, които спомагат за намаляване риска от сърдечни заболявания, катаракт и рак.
Много зеленчуци съдържат и високи нива на каротеноиди като бета каротин – полезен срещу слънчевата радиация и свободните радикали – основни рискове за стареенето на кожата. Най-добрите източници на бета каротин са морковите, тиквата и сладките картофи.
Зеленчуците са богати и на витамин С, който е важен за производството на колаген и има силен антиоксидантен ефект. Най-много витамин С съдържат зеленолистните, чушките, доматите и броколито.
6. Ленено семе
То има невероятни ползи за здравето. Семената съдържат лигнани, които намаляват холестерола, свалят кръвната захар и нивата на инсулин, намаляват риска от рак на гърдата или простатата. Те са източник на омега-3 мастната киселина наречена ALA (алфа-линоленова киселина), която защитава кожата от слънцето.
7. Нар
Нарът е един от най-здравословните плодове. Антиоксидантните им качества са по-силни и от тези на зеления чай. Нарът намаляват възпаленията, служи за превенция при високо кръвно налягане и може да подобри резултатите при пациенти с рак на дебелото черво. Помага и за защита на кожата от слънчеви изгаряния.
8. Авокадо
Авокадото е богато на полезна за сърцето мазнина, фибри и някои витамини и минерали, които са от съществено значение за здравето. Освен това е вкусно и съдържа уникални съединения, наречени хидроксилни групи мастни алкохоли. Може да се бори с възпаленията, защитават кожата и помагат за възстановяването на увредена ДНК. Авокадото има високо съдържание на мононенаситени мазнини, а антиоксидантите лутеин и зеаксантин дават допълнителна защита на кожата и ДНК.
9. Домати
Доматите осигуряват много ползи за здравето, някои от които се дължат на високото им съдържание на ликопен. Ликопенът е вид каротеноид, който намалява риска от сърдечни заболявания, удар и рак на простатата. Предпазват и кожата от слънчевите лъчи. Приготвянето на домати с полезни мазнини като зехтин значително увеличава абсорбирането от организма на ликопен.
10. Подправки
Подправките служат за още много неща, освен да придават специфичен вкус на храната. Те съдържат различни растителни съединения, които имат положителен ефект за здравето.
Канелата, например, спомага за увеличаване производството на колаген, което води до по-добра здравина и еластичност на кожата.
Според изследвания капсаицинът, който се съдържа в лютите чушки, може да ограничи част от промените в клетката, свързани със стареенето.
Джинджифилът съдържа джинджерол – съединение, което има анти-възпалителни ефекти, може да помогне за намаляване на старческите петна по кожата, които се повяват при излагане на слънце.
11. Супа от кокали
Тази супа, по-точно бульон, напоследък нашумя като продукт за здравословно хранене. Прави се от сварени животински кости и съединителна тъкан. Вари се дълго време, като се извличат минерали от костите и други полезни вещества. Едно от тях е колаген, който има здравословен ефект върху мускулите и здравината на костите. Когато се сготви, колагенът се разпада до желатин, богат на аминокиселини глицин, пролин и хидроксипролин. Тялото ни може да ги абсорбира и да прави от тях нов колаген в кожата. Контролирани изследвания показват, че консумацията на колаген подобрява еластичността на кожата, здравината й, и намалява бръчките.