Хранителните вериги могат да кандидатсват за държавна помощ, за да продават български плодове

Държавен фонд „Земеделие“ задели 5 млн. лв. по схемата

Хранителните вериги могат да кандидатсват за държавна помощ, за да продават български плодове

Снимка: pixabay

1288 ~ 2 мин. четене

От днес до 31 май местни хранителни вериги могат да кандидатстват за финансово подпомагане, за да продават с български плодове и зеленчуциСумата, която ще бъде разпределена за целта от Фонд „Земеделие“ е 5 млн. лв.

Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани, заради пандемията от коронавирус (COVID-19). Финансовата подкрепа ще се предоставя на хранителни търговски обекти, които трябва да осъществят прекия достъп на потребителите до произведените в оранжериите пресни краставици, домати и пипер, уточняват на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Средствата ще компенсират част от разходите на търговските обекти за транспорт, логистика и реализация на свежи български зеленчуци, оранжерийно производство в търговската мрежа през 2020 г.

Схемата е разработена специално за малки локални вериги, които имат магазини в една или няколко съседни административни области. Те ще се явяват свързващото звено между производителите и потребителите. Търговските обекти ще изкупуват свежи оранжерийни зеленчуци - домати, краставици и пипер, ще ги сортират, ще ги опаковат и реализират.

Единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.

Продукция в търговските обекти имат право да предлагат само земеделски стопани, които са подали заявления по схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство за Кампания 2019 и са били определени като допустими. Обектите за търговия трябва да бъдат регистрирани по чл. 12 от Закона за храните и да са вписани в публичния регистър на БАБХ. За да получат средствата те трябва да докажат пред фонд „Земеделие“ с фактури, че са изкупили продукцията от земеделските стопани.

Подкрепи Economic.bg