Христо Бозуков: Двойният стандарт при храните е търговски трик
Продуктите не са опасни за здравето, коментира земеделският министър
~ 2 мин.
Двойният стандарт при хранителните продукти е търговски трик за повишаване на печалбите. Това каза служебният министър на земеделието Христо Бозуков, който коментира в ефира на Nova скорошно словашко проучване, според което международните концерни произвеждат продуктите си с различно качество, в зависимост от пазара, на който ги продават.
„Самите производители казват, че така се съобразяват с различните вкусове на потребителите в различните страни“, каза министърът. Според него обаче компаниите отчитат по-ниската покупателна способност на новите държави членки и поради това слагат продукти с по-ниско качество. „Има случаи обаче, когато тук продуктите дори са по-скъпи, въпреки че са с по-ниско качество и разходите за производство са по-малки“, обяснява Бозуков.
Той обаче е категоричен, че въпреки ниското си качество, храните не са опасни за здравето. „Тези храни не са опасни. Те просто се класифицират по стандарт като по-ниско качество заради съставките вътре. По принцип няма измама, защото всичко е описано в етикета, а съдържанието отговаря на него“, добави министърът.
Той обаче обясни, че на срещата с земеделските министри от ЕС е повдигнал темата за създаване на единен орган, който да следи този „феномен“ и да гарантира, че потребителите получават продукти с еднакво качество. Тези страни, които поставиха въпроса за двойния стандарт приеха това предложение т.е. почти всички страни от бившия социалистически лагер. От другите държави единствено германският министър коментира темата, но той каза, че е категорично против, тъй като създаването на нова структура ще натовари ЕК с нови 700 чиновника.
Министърът заяви, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започва своя проверка. Но ще отнеме време, тъй като трябва да се закупят продукти от други държави ид а се сравнят с българските им аналози.
„Самите производители казват, че така се съобразяват с различните вкусове на потребителите в различните страни“, каза министърът. Според него обаче компаниите отчитат по-ниската покупателна способност на новите държави членки и поради това слагат продукти с по-ниско качество. „Има случаи обаче, когато тук продуктите дори са по-скъпи, въпреки че са с по-ниско качество и разходите за производство са по-малки“, обяснява Бозуков.
Той обаче е категоричен, че въпреки ниското си качество, храните не са опасни за здравето. „Тези храни не са опасни. Те просто се класифицират по стандарт като по-ниско качество заради съставките вътре. По принцип няма измама, защото всичко е описано в етикета, а съдържанието отговаря на него“, добави министърът.
Той обаче обясни, че на срещата с земеделските министри от ЕС е повдигнал темата за създаване на единен орган, който да следи този „феномен“ и да гарантира, че потребителите получават продукти с еднакво качество. Тези страни, които поставиха въпроса за двойния стандарт приеха това предложение т.е. почти всички страни от бившия социалистически лагер. От другите държави единствено германският министър коментира темата, но той каза, че е категорично против, тъй като създаването на нова структура ще натовари ЕК с нови 700 чиновника.
Министърът заяви, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) започва своя проверка. Но ще отнеме време, тъй като трябва да се закупят продукти от други държави ид а се сравнят с българските им аналози.