Христо Бозуков: Протестът на животновъдите е предизборен

Земеделският министър е категоричен, че действа като своя предшественик, но тогава не е имало стачки

Христо Бозуков: Протестът на животновъдите е предизборен
Нямам право да участвам в предизборни кампании. Така служебният министър на земеделието Христо Бозуков обясни пред bTV защо вчера не е слязъл при протестиращите животновъди, скандиращи под прозорците на ведомството му. „Поканих техни представители да се качат, за да говорим. Те отказаха и аз не мога да си го обясня по друг начин, освен с предизборната кампания“, каза министърът.

Животновъдите протестираха срещу решението на министъра да спре поемането на нови ангажименти по мерките 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г. Причината за заповедта е недостиг на средства. По думите на Бозуков в едната сметка са останали 14 млн. лв., а другата е дори на минус.

„През март 2016 г. тогавашният министър на земеделие също е издал заповед за частично ограничаване на мерките. Разпределението на средствата тогава и сега е същото. Само че тогава не е имало протести, а сега има“, каза министърът.

Той също така обясни, че ежедневно се среща със земеделски асоциации и организации. Последната ни среща с животновъдите беше в понеделник и тогава постигнахме частично разбирателство по тази тема. Вчерашните протести ме изненадаха“, добави той.
Коментари: 0