Христо Иванов: Призоваваме „Спаси София“ да работим заедно

Не разпознаваме г-жа Манолова и г-жа Фандъкова като носители на нашата дефиниция за промяна, каза председателят на Демократична България

Христо Иванов: Призоваваме „Спаси София“ да работим заедно

Снимка: Скрийншот/Facebook

Благодарим на всички избиратели, които ни подкрепиха, както и на доброволците, които участваха в кампанията за изборите. Резултатът ни в София може да бъде окачествен като утвърждаване на ролята на "Демократична България". Направихме една силна и динамична кампания, която успя да събере гласовете на демократичната общност в една удовлетворителна степен. Има обаче още доста работа.

Имаме да учим още уроци и ни предстои изключително сериозен анализ. Следващото нещо, за което ще работим, са парламентарните избори. Битката за промяна в София не е приключила. Тя продължава с битката за районни кметове. Поздравявам Борислав Игнатов за неговия резултат, както и Борис Бонев и" Спаси София" за резултата, който отбелязаха. Така съпредседателят на Демократична България Христо Иванов коментира резултатите от местните избори.

Той обясни, че резултатът на "Спаси София" не е изненада за тях и на много ранен етап е оценен техният потенциал. Ние започнахме диалог с тях в търсене на възможност да избегнем отделното явяване на изборите още преди Нова година. Искахме да намерим формулата за съвместна дейност, но имаме несъвместими подходи. Ние бяхме готови да влезем в разговор Борис Бонев да бъде кандидат кмет за София на Демократична България, но те искаха да заложат на своята независимост и да не бъдат представени от партия, обясни Христо Иванов.

Христо Иванов официално покани "Спаси София" да се обединят и да направят силна кампания в битката на балотажа за районни кметове в София. Не разглеждаме "Спаси София" като свой опонент и ги призоваваме да работим заедно. Въпреки, че се разбрахме всеки да се яви самостоятелно на изборите, ние имаме желание да работим с тях. Тяхната стратегия даде своите резултати и те успяха да привлекат избиратели, които не са гласували. Предстои отговорността този резултат да се превърне в трайна политическа връзка, каза още той.

Председателят на Демократична България обясни, че се е наложило да прекратят своята кампания, за да отговорят на очакванията на хората и да окажат съпротива за избора на Иван Гешев за главен прокурор. На тези протести ние не бяхме подкрепени нито от г-жа Манолова, нито от г-жа Фандъкова и не можем да ги разпознаем като носители на нашата дефиниция за промяна в управлението на столицата. От тази гледна точка не можем да призовем и да застанем зад нито една от двете. Избирателите ни са сред образованите и интелигентни хора в страната и не бихме искали да им даваме акъл как да гласуват на балотажа, посочи той.

Не очакваме, не планираме и не договаряме някой от нашите кандидати да заема определени длъжности, категоричен е Иванов.
Коментари: 0