Хронология на оправданието

Кметове и архитекти се надпреварват да дават все по-странни причини за състоянието на „Графа“

Хронология на оправданието

Снимка: Economic.bg

Автор: Вероника Тонева
През тази седмица общественото внимание е заето със състоянието на ремонтите в централната градска част на София. В началото на седмицата на ул. „Граф Игнатиев“, която се обновява изцяло, бяха премахнати част от строителните огради и се откри изненадващо неприятна гледка - недобре изрязани плочки, некачествено поставени шахти и странни архитектурни решения. Вълна от недоволство се изля в социалните мрежи, а с нея дойдоха и обясненията на кмета, зам.-кмета, фирмата изпълнител и всички отговорни за реализацията на проекта в този му вид.

Във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова публикува във Facebook изявление, в което обясни, че дупките (нащърбените и аматьорско изрязани фуги) до релсите на „Графа“ предстои да се фугират и ремонтът не е приключил, за да се дават оценки. Ден по-късно кметът вече заговори за некачествен ремонт и обеща да глоби фирмата изпълнител с над 1 млн. лв., ако не оправи проблемите.

За необходимост да се изчака края на ремонта преди да се критикува говореше вчера и зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. На журналистически въпрос дали като дойде краят на ремонта ще пренаредят всички плочки, ако не е естетически издържано, той отговори: „Ще пренареждаме“. Крусев е поредният представител на общината, който се оправда с все още незавършения ремонт, като дори определи причината за недоволството като политическа.

Остава въпросът обаче, защо фирмата изпълнител въобще си е позволила да ги нареди по този начин, дали не е практика подобно изпълнение и при други проекти в София и дали щеше да се стигне до обещания за пренареждане, ако гражданите не бяха снимали сегашното състояние.

Интересен аргумент на Крусев бе и, че няма как плочките да бъдат равни, тъй като те трябва да са под наклон, за да отвеждат водата“. Общинарите от ГЕРБ също чинно се застъпиха за местната власт и обявиха, че критиките към ремонта са прибързани. В сряда общинските съветници от „Политическа група 5“ поискаха оставката на Евгени Крусев, на което той отговори, че към момента не предвижда подобни действия.

„Аз съм архитектът, аз решавам“

Плочките в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ също бяха широко обсъдени от обществото. Основното мнение на хората е, че шарката на плочките изглежда като фаянс за баня и определено изглежда по-зле от колкото преди ремонта. Според Крусев обаче е въпрос на лично възприятие дали на някого му харесват паветата или не. 

Иво Пантелеев, който е водещият проектант на ремонтите в центъра на София, заяви, че той е избрал шарките за плочките на площада и на него лично много му харесват. „Аз съм проектант – имам това право“, обясни вчера той на извънреден брифинг пред медии. Пантелеев се оплака от постоянното „хейтърство“ в интернет пространството и призова за повече търпение.

„Скъпи съграждани, скъпи сънародници, дайте ни възможност да направим нещо добро. Не го убивайте в зародиш. Когато завършим проекта, се надявам, че ще чуем и добри гласове“, заяви той.

Освен това проектантът обясни, че в София проектът е сходен на проекти в Мюнхен и Берлин, само дето паветата там са били 3-4 пъти по-скъпи на квадратен метър. Той отбеляза, че в София е прекалено прашно, за да е възможно да се използват фугиращи смески и покрития като в немските градове.

Гражданите обаче са притеснени, че и останалите ремонти в централната част на София ще изглеждат по сходен начин. Пантелеев поясни, че и в градинката на „Кристал“ шарката ще е подобна, тъй като това са основни проекти за София и трябва да имат нещо общо. 

Предстои и обновяването на площада около храм-паметника „Александър Невски“, където притесненията са, че обещанията за напълно пешеходна зона плюс премахване на паркинга, няма да се изпълнят.

Междувременно днес граждани се събират на протест пред сградата на общината относно състоянието на ремонтите, които блокираха столицата през лятото.
Коментари: 0