МВФ разказа за последствията от кризата през 2008 г.

Тежестта на последствията от кризата зависеше от мерките, които страните са взели

МВФ разказа за последствията от кризата през 2008 г.

10 години след световната финансова криза през 2008 г. повечето от държавите така и не успяха да достигнат предкризисните обеми на производство. Това е обобщението в обзора на Международния валутен фонд (МВФ) „Перспективи за световната икономика”. Според специалистите кризата се е отразила негативно на много нива от социални и икономически живот - раждаемост, миграцията и неравенството в доходите.

Най-малко от всички са пострадали тези страни, чиито банки „бяха подложени на по-ефективно регулиране и надзор”, а също и държавите, чиито финанси са били в „по-проспериращата позиция”, пише МВФ.

Поради кризата в много страни раждаемостта е започнала да се понижава по-рязко. В бъдеще това ще доведе до спад в размера на работната сила, уверен е МВФ.

„Неравенството в доходите изглежда се е увеличило, особено когато спадът в производството и заетостта след кризата беше значителен. В някои случаи увеличаването на неравенството след кризата засили тенденциите, съществували преди кризата и най-вероятно ще допринесе за фрустрация в традиционните политически партии, както и протекционистични настроения”, казват анализаторите.

Тежестта на последствията от кризата зависеше от мерките, които страните са взели както преди финансовия колапс, така и непосредствено след това. По-конкретно, строгите ограничения, наложени от някои държави в годините преди кризата (например ограничения върху способността на банките да отпускат заеми и сделки с ценни книжа), намалиха вероятността от банкова катастрофа през 2007-2008 г. Освен това гъвкавият валутен курс помогна за намаляване на щетите върху производството.

МВФ заяви, че редица държави са предприели "безпрецедентни и изключителни мерки" в подкрепа на икономиката след кризата, включително банкови гаранции и капиталови инжекции, които помогнаха за намаляване на производствените загуби. „Способността да реагираме на следващата криза зависи до голяма степен от преодоляването на такива странични ефекти от извънредните мерки на политиката през последните десет години”, казаха специалистите.

Коментари: 0