Част от венецуелската армия подкрепя Гуайдо за преврат срещу Мадуро

В отговор венецуелското правителство обстреля опозиционния лидер със сълзотворен газ

Част от венецуелската армия подкрепя Гуайдо за преврат срещу Мадуро

Снимка: БТА

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, самообявил се за президент и признат за такъв от САЩ, ЕС, Канада и много други държави, има подкрепата на част от венецуелската армия за военен преврат срещу официалния държавен глава Николас Мадуро. Това показва видео, качено в Twitter от Гуайдо, в което той призовава венецуелския народ да подкрепи военнослужещите при преврата. Опозиционният лидер определя призива си като „финалната фаза“ от плана за сваляне на Мадуро от власт.

Гуайдо качи в Twitter 3-минутно видео, в което, докато е обграден от пазещи го военнослужещи, заявява, че войниците по улиците на Венецуела ще действат в защита на конституцията на страната.

„Сега е моментът. Националните въоръжени сили взеха правилното решение и разчитат на подкрепата на венецуелския народ“, заявява Гуайдо във видеото, заснето в столицата Каракас.

Задържаният преди време активист и ментор на Гуайдо – Леополдо Лопез – също се вижда на заден кадър във видеото. Той твърди, че е освободен от армията и призовава всички венецуелци да излязат по улиците на мирни демонстрации. „Това е моментът за всички венецуелци – тези в униформи и тези, които не са. Трябва всички ние да се мобилизираме. Време е да се преборим за свободата си“, заявява Лопез.

Минути след споделянето на видеото венецуелското правителство заяви, че ще се справи с малък опит за преврат от страна на „военни предатели, работещи с опозицията“. Министърът по въпросите на комуникацията Хорхе Родригез призова венецуелците да останат нащрек и заедно със „славните боливарски национални въоръжени сили да потушат опита за преврат и да запазят мира“. „Ние ще победим“, обяви Родригез.

По-късно бе изстрелян сълзотворен газ в надлез над магистрала близо до въздушната база в Каракас, където Гуайдо и няколко тежко въоръжени войници със сини ленти, увити около предмишниците им, са стояли на пост.
Коментари: 0