Втечненият природен газ е алтернатива за България, но все още скъпа

„Булгартрансгаз” смята, че втечненият природен газ е нов източник, който ще повиши конкурентоспособността и сигурността на доставките

Втечненият природен газ е алтернатива за България, но все още скъпа

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1540 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Използването на втечнен природен газ (LNG) в България и региона е алтернатива на дългосрочните договори за доставка, но все още скъпа. Около това мнение се обединиха експерти по време на конференцията „Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари – конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG“.

"Втечненият природен газ не е конкурентен заради по-високите транспортни разходи", заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на българо-гръцката компания „Ай Си Джи Би“ АД – (ICGB).

Представителят от САЩ Лу Пулиярезе добави, че скоро LNG ще е достъпен и в дългосрочна перспектива цената му ще бъде конкурентноспособна. „Трябва да се отворят пазарите. В България трудно ще се намери някой да подпише договор „плащаш или взимаш” за 25 години. Трябва да има диверсификация, но по-малките страни нямат капацитета да разберат как работят тези структури”, каза той. По думите му до 2040 г. Европа ще бъде голям потребител на втечнен природен газ.

"Инфраструктурата не е всичко, цената е цар", каза представителят на гръцката DEPA Силиос Бикос. Той обясни, че това е причината досега Гърция да не доставя природен газ за България. „Цената не излизаше и затова не можеше да продадем в България”, добави той.

По думите му терминалите за втечнен природен газ трябва да се стремят да постигнат конкурентност спрямо тръбния газ. „Втечненият газ ще има своята роля, когато се случат нещата. Той дава гъвкавост, която тръбният газ не може. Втечненият газ може да помогне, защото е течен и може да бъде транспортиран без тръбопроводи” обяви той и добави, че има различни източници на природен газ и те зависят от това кой колко може и иска да плати за това.

Според Ясен Иванов, енергиен експерт от „Булгартрансгаз”, втечненият природен газ е нов източник, който ще повиши както конкурентоспособността, така и сигурността на доставките за България и региона и дружеството е готово да търгува с него. По думите му, за да имаме устойчив пазар на газ, трябва да имаме интерконектори, хъб и платформа за търговия с газ.

„За да може да е ликвиден пазарът за търговия на природен газ през 2019 г. „Булгартрансгаз” създаде ново дружество като 49% от собствеността му ще бъдат продадени на трети страни", обясни той. Идеята е България да стане център на първия ликвиден физически център на природен газ. "Това ще осигури доставка от различни източници”, каза Ясен Иванов. Според експерта България очаква доставки на LNG от Катар, Алжир и Либия като сделките ще се осъществяват през електронна платформа, което по думите му ще осигури прозрачност и коректност.

"Пазарът на втечнен природен газ придобива различен облик и законодателството у нас трябва да се промени на няколко места, за да отговаря на изискванията", обясни енергийният експерт Васко Начев и обясни, че втечненият природен газ не е толкова скъпа алтернатива и напротив става все по-достъпна.

По темата с газовата връзка България-Гърция Теодора Георгиева каза, че изграждането ще започне от Комотини към средата на май месец тази година. Тя обясни, че забавянето дойде от възраженията по процедурите и те са формални, но спират процеса. „Ще трябва да наваксваме. Имаме 18 месеца, през които трябва да се случи строителството”, добави тя.
Подкрепи Economic.bg