Huawei дава $220 хил. за хак на смартфона без намеса на потребителя

Китайският производител е започнала програма за откриване на уязвимости, по-амбициозна дори от на Google

Huawei дава $220 хил. за хак на смартфона без намеса на потребителя

Снимка: БТА

От години Huawei избягва въпросите дали в смартфоните ѝ има тайни „задни вратички“ или пък в мрежовото ѝ оборудване. Сега обаче компанията не само е готова за дебат по темата, но и ще възнаграждава хакерите, които открият уязвимости в устройствата ѝ, работещи под управлението на операционната система Android, пише Forbes.

Наскоро Google също обяви подобна програма, но Huawei е по-щедра при наградите. Google предлага до 200 хил. долара на всеки хакер, демонстрирал критични уязвимости в нейните смартфони Pixel, както и до 100 хил. долара за посочени уязвимости с високо ниво на риск. Huawei от своя страна предлага до 220 хил. долара за критични дупки в сигурността и до 110 хил. за такива с високо ниво на риск.

Huawei е представила новата си програма за откриване на уязвимости на частно събитие в Мюнхен, Германия, където са присъствали някои от най-добрите хакери в света. Когато е бил даден пример с какъв тип открита уязвимост може да се вземе най-високата сума, Huawei е обяснила на хакерите, че те трябва да поемат дистанционен контрол над устройството, без да се налага атакуваният потребител да натиска каквото и да било. За атака с висок риск пък се смята поемане на контрол над дадено устройство, когато атакуващата страна има директен достъп до него.

Програмата на Huawei е ограничена единствено до хакери, които имат покана за участие. Изследователите, които вече са били поканени, получават правото да канят други добронамерени хакери, които да участват.
Коментари: 0