Huawei преговаря с американски фирми да лицензира 5G-мрежата си

По думите на представител от китайския производител оператори от САЩ проявяват интерес към дългосрочни споразумения с Huawei

Huawei преговаря с американски фирми да лицензира 5G-мрежата си

Снимка: БТА

Въпреки че е поставен в черен списък от страна на американската администрация, китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei все още опитва да остане в САЩ. Компанията води ранни преговори с някои американски мобилни оператори относно лицензирането на своята 5G-мрежа за тях. Това е казал пред агенция Reuters представител на технологичния гигант.

По думите на Винсент Панг, старши вицепрезидент и директор на борда на Huawei, някои американски компании са изразили интерес както към сключване на дългосрочно споразумение с Huawei, така и към еднократен трансфер на оборудване. Панг е отказал да назове кои са заинтересованите фирми, нито какъв е броят им.

„Има някои компании, които преговарят с нас, но ще отнеме много време да финализираме всичко“, казал е директорът от Huawei при посещението си във Вашингтон тази седмица. „Те показаха интерес“, добавил е той, уточнявайки, че разговорите се водят само от няколко седмици и определено все още не са на ниво, при което се уточняват някакви подробности.

Американското правителство, опасявайки се, че оборудването на Huawei би могло да се използва за шпионаж на потребителите, поведе кампания да убеди съюзниците на САЩ да забранят на китайската компания да доставя оборудване за техните 5G-мрежи. Huawei неколкократно отрече продуктите ѝ да се използват за шпионаж.

Засега няма американски доставчици на 5G-оборудване, а европейските производители Ericsson и Nokia предлагат своето оборудване на по-високи цени, отколкото Huawei.
Коментари: 0