Huawei ще бъде ремонтирана из основи и снабдена с „желязна армия“

Компанията търси начини как да оцелее и да запази лидерството си на фона на американските санкции

Huawei ще бъде ремонтирана из основи и снабдена с „желязна армия“

Снимка: БТА

Основателят на китайския гигант Huawei Technologies Рен Женгфей възнамерява да подложи организацията на основен ремонт през идните три до пет години, за да създаде „желязна армия“, която да помогне за оцеляването на компанията. Китайската компания е подложена на масирани атаки от страна на САЩ и целта на реформата е да се намери начин как да издържи и да запази вече извоюваните лидерски позиции на пазара, особено на фона на надграждането на мобилните мрежи до следващото 5G поколение. 

„Основните структурни промени са зад ъгъла, тъй като американските санкции застрашават оцеляването на доходоносния ни смартфон бизнес“, предупреждава във вътрешно фирмено писмо Рен, цитиран от Bloomberg. Информацията е била потвърдена и от говорител на Huawei. 

Потребителският бизнес на гиганта е изправен пред „болезнено дълъг преход“, пише още Рен, а изданието насочва вниманието към асоциация с историческия поход на комунистическата партия. 

Huawei е най-голямата китайска технологична компания и в момента тя се бори с екзистенциална заплаха, надвиснала с пълна сила отгоре ѝ, след като Вашингтон вкара марката в „черния“ си списък и забрани на американските фирми да ѝ продават компоненти. Това постави под заплаха веригата на доставки на базирания в Шънджън играч, чийто смартфони например се правят с чипсетите на Qualcomm и се задвижват от операционната система Android на Google. 

74-годишният Рен заяви, че сега има нужда от вътрешно обновяване, така че да се отговори на нуждите на новото време. Това означава, че структури, считани за ненужни или излишни, ще бъдат премахнати. От бележката, до която са стигнали Bloomeberg, не става ясно как ще се случи реорганизацията. 

„Трябва да завършим основния ремонт в тежки и трудни условия, създавайки непобедима желязна армия, която може да ни помогне да постигнем победа“, пише още Рен в писмото си, датирано от 2 август. „Трябва да завършим тази реорганизация в рамките на три до пет години“, изтъква се още в текста.

Рен е бивш инженер от Народоосвободителната армия и това подсказва защо има склонност към военния жаргон. По-рано той говореше и за „стратегическо оттегляне“ от определени пазари в отговор на ескалиращия американски контрол. Huawei има около 190 000 служители по целия свят. Компанията вече стартира съкращения на персонал и операции в САЩ.

Huawei отчете по-бавен ръст на продажбите през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение с първото, което е продиктувано то сложната геополитическа ситуация, в която компанията е поставена. Забраните на САЩ започват да дават отражение върху потребителския сегмент, като анализатори прогнозират, че забавянето ще се засили през второто полугодие.

Преди броени дни Huawei представи собствената си операционна система, наречена HarmonyOS, с която има амбицията да замени софтуера на Google – Android. По думите на Рен компанията не се нуждае от още много време, за да изгради екосистема от приложения.

Huawei успя да се настани на второто място в света като най-продаван смартфон бранд, след като по-рано се установи на върха по отношение на телекомуникационното оборудване. Именно предстоящият преход към 5G технологии е един от крайъгълните камъни в похода на Вашингтон срещу компанията. „САЩ не използват най-модерната 5G технология“, пише и в писмото си Рен и добавя, че това може да причини изоставане на американската страна в сектора на изкуствения интелект.
Коментари: 0